RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO

  • wyświetlono: 746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pieczona kaczka z chrupiącą skórką jest pyszna.Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić.Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu.Podana z makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego chleba i chrupiącej skórki z kaczki zaprezentowana zostanie

duszek
  • 180min

Składniki

Składniki:

kaczka
1-2 szt. jabłek
4-6 ząbków czosnku
świeże gałązki tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa

Składniki na pangrattato:
1-2 kromki czerstwego chleba
chrupiąca, upieczona skórka z kaczki
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Składniki na sos:
1 większa cebula
3 ząbki czosnku
tłuszcz powstały z pieczenia kaczki
300 ml czerwonego wytrawnego wina
800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
100 g rodzynek
2-3 garście startego parmezanu
2 gałązki świeżego rozmarynu
świeży posiekany tymianek
2 liście laurowe
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO

  • kaczka zioła1. Zacznijmy od naszej głównej bohaterki.Umytą kaczuszkę natarłam oliwą, posypałam solą i pieprzem.
    Wtarłam w nią posiekany czosnek i tymianek.
    Nadziałam pokrojonymi na cząstki jabłkami.
    Dzięki nim kaczka była soczystsza a jabłka nadały jej smaku.
  • kaczka upieczona2. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni
    i piekłam moje ptaszysko pod przykryciem przez 2 godziny.
    Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę, włączyłam termoobieg i
    pozwoliłam pięknie przyrumienić się skórce.
  • cebula rodzynki3. Po upieczeniu zdjęłam skórkę i oddzieliłam mięso od kości.
    Pokroiłam je na kawałki.
    Zlałam wytopiony podczas pieczenia tłuszcz na którym (nie cały)
    zeszkliłam drobno posiekaną cebulę i starty czosnek.
    Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki.
    Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony.
  • kaczka kawałki4. Dodałam pokrojone kawałki kaczki.
  • wino5. Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut.
    Wlałam wino.
  • pomidory6. A następnie przecier pomidorowy.
  • sos pomidorowy7.
    Dodałam liście laurowe, gałązki rozmarynu, sól i pieprz.
    Przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę.
    Mięso cudownie się rozgotowało, rodzynki oddały swą słodycz, wino nadało wyrazistości daniu,
    pomidory,zioła i czosnek zapach.
  • parmezan8. Pod koniec wsypałam starty parmezan.
  • image-0d4g0b29.
    Pozostało już tylko zrobić pangrattato.
    W malakserze rozdrobniłam suchy chleb wraz z chrupiącą skórką kaczki.
  • posypka10. Następnie kruszonkę podsmażyłam na odrobinie oliwy
    ze startym czosnkiem i solą do smaku.
  • makaron11. Gotowe.
    Teraz wystarczy ugotować makaron i wymieszać z naszym ragu.
  • RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO12. Posypać kruszonką

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatakaczkaobiadRAGU Z KACZKIPANGRATTATO

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka w całości

Dodane przez: turtelek

Kaczka z ziemniakami i jabłkami

Upieczona razem z mężem

Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim

Dodane przez: igraszki losu

Kaczka z makaronem w stylu azjatyckim

Soczysta pierś kaczki na makaronie...

kaczka w pomarańczach

Dodane przez: Brenia

Kaczka pieczona z pomarańczami

Tak podaną kaczką zachwycimy całą...

kaczka z jabłkami i majerankiem

Dodane przez: klementynka

kaczka z jabłkami i majerankiem

Kaczka to wykwintne mięso, doskonałe...

Kaczka z jabłkami żurawiną i pomarańczą

Dodane przez: 2milutka

Kaczka z jabłkami żurawiną i pomarańczą

Tradycyjny przepis na pyszną pieczoną...

Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

Dodane przez: luna19

Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

Kaczka wyluzowana faszerowana.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE