BABA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM

4.51 (172 ocen)

  • 50 min

Dziś polecam BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów.Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu.Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu.

  • 50 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    400-500 g tłustego twarogu
    2-3 szt.cebuli
    parę plasterków wędzonego boczku
    łyżka masła
    2 jajka
    posiekane liście świeżej mięty
    świeże zioła np.tymianek, rozmaryn,oregano
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Baba ziemniaczana z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarte ziemniaki 1. Obrane ziemniaki umyłam i starłam.
    Można na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu robota.
  • odciśnięte ziemniaki 2. Przełożyłam je na sito i odstawiłam aby odciekł z nich sok.
    Odciśnięte ziemniaki przełożyłam do miski.
  • skrobia ziemniaki 3.
    Po odlaniu soku na dnie powstała skrobia, którą dodałam do ziemniaków.
  • ziemniaki jajko 4. Wbiłam jajko, dodałam sól i pieprz i wymieszałam.
  • zioła cebula 5. Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulkę.
    Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże zioła.
  • boczek 6. Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę wędzony boczek.
  • usmażony boczek z cebulą 7. Posoliłam, dodałam świeżo zmielony czarny pieprz i podsmażyłam.
  • boczek ziemniaki 8. Dodałam do masy ziemniaczanej
  • masa ziemniaczana 9. i wymieszałam.
  • twaróg 10. Teraz pora na masę serową.
    Do miski przełożyłam mój piękny twaróg.
  • jajko twaróg 11.
    Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam jajko.
  • ser z jajkiem 12. Wystarczy go lekko posolić i wymieszać.
    Można do niego dodać posiekane listki mięty.
    Ja zrobiłam to dodając je do warstwy ziemniaczanej.
  • warstwa ziemniaczana 13.
    Teraz wystarczy nasmarować formę lub szklane naczynie tłuszczem i
    układać warstwami ziemniaki i ser.

    Najpierw masa ziemniaczana.
  • warstwa twarogowa 14. Teraz masa twarogowa.
  • ziemniaki mieta 15. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty.
  • baba ziemniaczano serowa 16. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika
    i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • baba ziemniaczano serowa 17. Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną.
    Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem,
    Smacznego!

Porady

Można nie dodawać do środka boczku i cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować