Risotto z bakłażanem

  • wyświetlono: 1520 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Risotto jest popularną włoską potrawą.Można ją podawać na wiele sposobów.Mając pod ręką ryż arborio i bakłażana, można wyczarować delikatne i kremowe risotto.Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne!A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam.

duszek
  • 40min

Składniki

1 szklanka ryżu arborio do risotta
0,8-1 litr bulionu warzywnego
200 ml białego wina
1 bakłażan
1 cebula
3-4 łodygi selera naciowego
50 g masła
100 g startego parmezanu
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra vergine
5 sztuk pieczarek
natka pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z bakłażanem

  • składniki1. Przygotowałam składniki.
  • bakłażan2. Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę.
    Posoliłam i odstawiłam na około 15 minut.
    Gdy puścił sok, opłukałam go i osuszyłam na papierowym ręczniku.
  • bakłażan3. Na patelnię wlałam sporą ilość oliwy i smażyłam bakłażana przez około 10 minut.
  • bakłażan pieczarki4. Dodałam do niego pokrojone pieczarki i
    smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz.
    Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać.
    Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było.
  • cebula seler5.
    W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy.
    Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy
    i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli.
  • ryż6. Kolej na ryż.
  • ryż warzywa7. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty.
  • bulion8.
    Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego.
    Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając.
    Bulion stopniowo wyparowywał a ryż nabierał miękkości.
    Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji.
    Nie powinien się rozgotować, tylko być al dente.
  • warzywa ryż9. Dodałam do niego usmażonego
    bakłażana z pieczarkami i pokrojoną pietruszkę.
  • parmezan10. Pozostało już tyko doprawić solą i pieprzem.
    Dodałam resztę masła i starty parmezan.
  • risotto z bakłażanem11. Wymieszałam dokładnie tak aby składniki się połączyły.
    Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzubakłażansezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatakuchnia włoskarisottoDanie główne bezmięsne

Komentarze

Podobne przepisy

omlet z bakłażanem

Dodane przez: luna19

Omlet z bakłażanem i pieczarkami

Miałam dylemat co z tym bakłażanem...

Ciecierzyca z bakłażanem

Dodane przez: czarrna

Ciecierzyca z bakłażanem

Ciekawy, niecodzienny smak :)

Risotto z patelni

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Risotto z patelni

Przepis na risotto z patelini

Gulasz z bakłażanem według Justyny

Dodane przez: justi2401

Gulasz z bakłażanem według Justyny

Bardzo syty, pyszny gulasz. Bakłażan...

Risotto z warzywami i kurczakiem

Dodane przez: Ola1984

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto z warzywami i kurczakiem...

Risotto z porem

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Risotto z porem

Zapraszam na pyszne i niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE