Risotto z bakłażanem

4.49 (192 ocen)

  • 40 min

Risotto jest popularną włoską potrawą.Można ją podawać na wiele sposobów.Mając pod ręką ryż arborio i bakłażana, można wyczarować delikatne i kremowe risotto.Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne!A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio do risotta
    0,8-1 litr bulionu warzywnego
    200 ml białego wina
    1 bakłażan
    1 cebula
    3-4 łodygi selera naciowego
    50 g masła
    100 g startego parmezanu
    3 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek extra vergine
    5 sztuk pieczarek
    natka pietruszki
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • bakłażan 2. Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę.
    Posoliłam i odstawiłam na około 15 minut.
    Gdy puścił sok, opłukałam go i osuszyłam na papierowym ręczniku.
  • bakłażan 3. Na patelnię wlałam sporą ilość oliwy i smażyłam bakłażana przez około 10 minut.
  • bakłażan pieczarki 4. Dodałam do niego pokrojone pieczarki i
    smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz.
    Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać.
    Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było.
  • cebula seler 5.
    W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy.
    Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy
    i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli.
  • ryż 6. Kolej na ryż.
  • ryż warzywa 7. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty.
  • bulion 8.
    Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego.
    Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając.
    Bulion stopniowo wyparowywał a ryż nabierał miękkości.
    Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji.
    Nie powinien się rozgotować, tylko być al dente.
  • warzywa ryż 9. Dodałam do niego usmażonego
    bakłażana z pieczarkami i pokrojoną pietruszkę.
  • parmezan 10. Pozostało już tyko doprawić solą i pieprzem.
    Dodałam resztę masła i starty parmezan.
  • risotto z bakłażanem 11. Wymieszałam dokładnie tak aby składniki się połączyły.
    Można posypać risotto na talerzu natką pietruszki i odrobiną parmezanu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować