Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar.Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami, skropionej oliwą z oliwek.Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację.
30 min
Składniki:
Składniki: (na 3-4 osoby)
około 20 szt. zielonych szparagów
ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów
cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej (po jednym na 2 sztuki szparagów)
świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania
świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania
Do podania grzanki:
bagietka czosnkowa
świeże lub suszone zioła
sól
słodka czerwona papryka
oliwa z oliwek
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szparagów odkroiłam twarde końce.
Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.
Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.
Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.
Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone.
2.
Teraz trochę zabawy.
Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.
3. Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
4. Na wierzch posypałam świeży tymianek.
5. Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika
i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.
6. Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki
z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.
Smacznego!
Komentarze