CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

4.5 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Proste i szybkie ciasto czekoladowe.Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały.Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki )
    250g masła (jedno opakowanie)
    160g cukru (ja użyłam trzcinowego)
    7 sztuk jajek
    100g migdałów
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 laska wanilii
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    masło i mąka do tortownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z migdałami bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Przygotowałam składniki.
  • czekolada kąpiel wodna 2. Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.
  • czekolada 3. Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.
  • masło czekolada 4. Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło. Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą i odstawiłam do ostygnięcia.
  • czekolada 5. Piękna prawda?
  • czekolada przyprawy 6. Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
  • cukier żółtka 7. Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać. Do nich dosypywałam cukier i ucierałam na białą masę.
  • żółtka czekolada 8. Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady.
  • czekolada z żółtkami 9. Należy dokładnie połączyć obie masy.
  • migdały czekolada 10. Kolej na migdały. Można je obrać ze skórki. Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i wsypałam je do ciasta. Można oczywiście kupić już mielone.
  • migdały ciasto 11. Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.
  • białka 12. Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając szczyptę soli a pod koniec cukier puder.
    Ubite białka dodałam do ciasta.
  • wanilia 13. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.
  • blacha 14. Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę.
    Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
  • ciasto czekoladowe 15. Przelałam do niej masę czekoladową.
  • ciasto czekoladowe w formie. 16. Tak wygląda całość.
  • ciasto czekoladowe. 17. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
    Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem)
  • ciasto czekoladowe 18. Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować