Proste i szybkie ciasto czekoladowe.Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały.Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.
40 min
Dla 10 osób
Składniki:
300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki )
250g masła (jedno opakowanie)
160g cukru (ja użyłam trzcinowego)
7 sztuk jajek
100g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 laska wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
masło i mąka do tortownicy
Ciasto czekoladowe z migdałami bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałam składniki.
2.Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.
3.Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.
4.Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło. Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą i odstawiłam do ostygnięcia.
5.Piękna prawda?
6.Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
7.Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać. Do nich dosypywałam cukier i ucierałam na białą masę.
8.Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady.
9.Należy dokładnie połączyć obie masy.
10.Kolej na migdały. Można je obrać ze skórki. Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i wsypałam je do ciasta. Można oczywiście kupić już mielone.
11.Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.
12.Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając szczyptę soli a pod koniec cukier puder.
Ubite białka dodałam do ciasta.
13.Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.
14.Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę.
Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
15.Przelałam do niej masę czekoladową.
16.Tak wygląda całość.
17.Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem)
18.Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze