PĄCZKI PIECZONE

  • wyświetlono: 11338 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia.Są rewelacyjne!Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne.Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie.Naprawdę polecam.Z przepisu wyszło około 40 puszystych pączków.Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm.

duszek
  • 150min

Składniki

kładniki:
100 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
6 jajek
740 g mąki pszennej (do wypieków drożdżowych lub tortowej) plus 2 łyżki do rozczynu
100 g cukru plus 2 łyżeczki cukru do rozczynu
2 płaskie łyżeczki soli
340 g masła
oraz
1 jajko do posmarowania pączków
po małej łyżeczce marmolady truskawkowej/ śliwkowej/ różanej lub innej ulubionej/kostka czekolady/owoce
cukier puder do posypania
lukier: ( ja nie robiłam ) 400 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

PĄCZKI PIECZONE

  • rozczyn1. Przygotowałam składniki do rozczynu
  • składniki pączki2. Przygotowałam składniki do pączków.
  • drożdże3. Do miski wlałam ciepłe mleko.
    Wsypałam do niego cukier.
    Wkruszyłam drożdże i wsypałam 2 łyżki mąki.
    Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  • rozczyn4. Do dużej miski przesiałam mąkę.
    Wsypałam cukier i sól.Rozczyn z drożdży pięknie urósł.
  • mąka5. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę.
  • jajka6. Stopniowo wbijałam jajka.
    Mieszałam składniki drewnianą łyżką.
    Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką.
  • masło7. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło
    cały czas wyrabiając ręką ciasto.
  • ciasto drożdżowe8. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki
    i zrobi się elastyczne i błyszczące.
    Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka.
  • ciasto drożdżowe9. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę.
  • ciasto drożdżowe10. Pięknie wyrosło.
  • ciasto11. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm.
    Szklanką wycinałam kółka.
  • krążki ciasta12. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam.
  • marmolada13. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady.
  • zlepianie pączka14. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga.
  • pączek zlepianie15. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu.
  • pączki16. I tak kolejno formowałam pączki.
  • pączki papilotki17. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek.
    Ułożyłam je na blasze do pieczenia.
    Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia.
  • pączki jajko18. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
  • pieczenie pączków19. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piekłam przez około 13-15 minut.
  • pączki pieczone20. Można zrobić lukier i polać nim pączki.
    Ja posypałam je cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Drożdże, jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaTłusty CzwartekPączkidrożdżowe ciastapaczki domowepączki pieczone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cynamonowe pieczone pączki

Dodane przez: Jaga85

Cynamonowe pieczone pączki

Po raz pierwszy piekłam pączki....

Pączki pieczone w piekarniku

Dodane przez: justynkag

Pączki pieczone w piekarniku

Zdrowsza wersja klasycznych pączków....

pączki pieczone

Dodane przez: czekoladka

Pieczone pączki z marmoladą

Pączki świetnie sprawdzą się nie...

Pieczone pączki-murzynki

Dodane przez: Jaga85

Pieczone pączki-murzynki

Pieczone pączki- dlaczego nie?!...

pączki pieczone

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Delikatne pączki pieczone z budyniem

Delikatne i puszyste jak obłoczki...

Pieczone marchewkowe pączki

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pieczone marchewkowe pączki

Czy pączki mogą być dietetyczne..?...