REKLAMA

PĄCZKI PIECZONE

wyświetlono: 12476 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 0

Pyszne, domowe pączki i to bez smażenia.Są rewelacyjne!Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne.Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie.Naprawdę polecam.Z przepisu wyszło około 40 puszystych pączków.Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm.

opublikowany: 10.11.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • kładniki:
    100 g świeżych drożdży
    200 ml ciepłego mleka
    6 jajek
    740 g mąki pszennej (do wypieków drożdżowych lub tortowej) plus 2 łyżki do rozczynu
    100 g cukru plus 2 łyżeczki cukru do rozczynu
    2 płaskie łyżeczki soli
    340 g masła
    oraz
    1 jajko do posmarowania pączków
    po małej łyżeczce marmolady truskawkowej/ śliwkowej/ różanej lub innej ulubionej/kostka czekolady/owoce
    cukier puder do posypania
    lukier: ( ja nie robiłam ) 400 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Przygotowałam składniki do rozczynu
  • składniki pączki 2. Przygotowałam składniki do pączków.
  • drożdże 3. Do miski wlałam ciepłe mleko.
    Wsypałam do niego cukier.
    Wkruszyłam drożdże i wsypałam 2 łyżki mąki.
    Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  • rozczyn 4. Do dużej miski przesiałam mąkę.
    Wsypałam cukier i sól.Rozczyn z drożdży pięknie urósł.
  • mąka 5. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę.
  • jajka 6. Stopniowo wbijałam jajka.
    Mieszałam składniki drewnianą łyżką.
    Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką.
  • masło 7. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło
    cały czas wyrabiając ręką ciasto.
  • ciasto drożdżowe 8. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki
    i zrobi się elastyczne i błyszczące.
    Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka.
  • ciasto drożdżowe 9. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę.
  • ciasto drożdżowe 10. Pięknie wyrosło.
  • ciasto 11. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm.
    Szklanką wycinałam kółka.
  • krążki ciasta 12. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam.
  • marmolada 13. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady.
  • zlepianie pączka 14. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga.
  • pączek zlepianie 15. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu.
  • pączki 16. I tak kolejno formowałam pączki.
  • pączki papilotki 17. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek.
    Ułożyłam je na blasze do pieczenia.
    Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia.
  • pączki jajko 18. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
  • pieczenie pączków 19. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piekłam przez około 13-15 minut.
  • pączki pieczone 20. Można zrobić lukier i polać nim pączki.
    Ja posypałam je cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Drożdże, jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Pączki pieczone

W smaku bardziej przypominają bułki ale mogą być świetną alternatywą do smażonych pączków

kategoria: bułki Desery pączki pączki pieczone opublikowany: 17.02.2016 | wyświetlono: 2130 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE