DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

  • wyświetlono: 87138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 32 |
  • polecenia: 1

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie.Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam.Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane.

duszek
  • 210min

Składniki

Składniki na około 45 sztuk:

560 g mąki pszennej tortowej
200 ml mleka
75 g cukru
80 g masła
0,5 łyżeczki soli
2 jajka

Składniki na masę serową:

400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków

Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:

30 g świeżych drożdży
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
150 ml ciepłego mleka

Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM

  • składniki1. Przygotowałam składniki
  • rozczyn z drożdży2. Zacznijmy od rozczynu.
    Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka.
    Wkruszyłam świeże drożdże.
    Dodałam cukier, wymieszałam aż drożdże się rozpuściły.
    Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
    Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • ser3. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową.
    W miseczce roztarłam widelcem biały ser.
    Wbiłam żółtka i wsypałam cukier.
    Wymieszałam.
  • 4. To teraz ciasto.
    Najpierw suche składniki.
    Do dużej misy przesiałam mąkę.
    Wsypałam cukier i sól.
    Wymieszałam.
  • 5. Wlałam rozczyn z drożdży.
  • jajka drożdże6.
    Wbiłam jaja i wlałam mleko.
  • masło7. Na koniec wlałam rozpuszczone masło.
  • ciasto rogaliki8. Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie.
    Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłam
    na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • ciasto wyrośnięte9. Po tym czasie pięknie urosło.
  • ciasto10. Krótko je jeszcze zagniotłam i podzieliłam na cztery części.

    Każdą część rozwałkowałam i wycinałam z ciasta prostokąty o wymiarach
    około 18 na 35 cm.
    Następnie radełkiem lub nożem wycinałam naprzemiennie trójkąty.
  • ser ciasto11.
    U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczki masy serowej.

  • rożki zwinięte12. Zwijałam zaczynając od szerszej części.
    Można posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym jajkiem.
    Ciasto łatwo się wtedy zlepi.

    Rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • masło13. Układałam je w sporych odstępach, żeby nie zlepiły się podczas pieczenia gdy urosną.
    Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut.
    Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • pieczenie14.
    Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut.
  • rogaliki studzenie15. Po wyjęciu studziłam ciasteczka na kratce.
  • rogaliki drożdżowe z serem16. Popruszyłam cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Zamiast białego sera można nadziać rogaliki np. budyniem.(Po upieczeniu) lub czekoladą lub konfiturą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczyladrożdżowesłodkościciasteczkarogalikirożki z serem
 

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki drożdżowe

Dodane przez: monikaT83

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Rogalik jaki jest każdy widzi:)...

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: angelusiek

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Moje pierwsze rogaliki.

Rogaliki Drożdżowe Półfrancuskie z Marmoladą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rogaliki Półfrancuskie Drożdżowe z Marmoladą

Miękkie, wyrośnięte rogaliki z...

krucho drożdżowe rogaliki z jagodami

Dodane przez: Magdalena_Z

Krucho-drożdżowe rogaliki z jagodami

Wyśmienite w smaku rogaliki z kwaskowym...

Rogaliki z serem

Dodane przez: Anetka

Rogalik z serem

Ulubione rogaliki mojej rodzinki...

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: magda3s

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Rogaliki jak z cukierni.