ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

  • wyświetlono: 3653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Polecam pyszną i efektowną przystawkę.Rewelacyjnie się prezentuje i powinna mile zaskoczyć Waszych gości.Mięso małży, masło czosnkowe, natka pietruszki i chrupiąca przypieczona posypka z bułki tartej na pewno zasmakują każdemu. Można posypać je także przed zapieczeniem parmezanem.Polecam.

duszek
  • 20min

Składniki


1 kilogram świeżych muli
50-70 g masła
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
1-2 łyżki bułki tartej
1 mała szalotka ( ja nie dodałam)
parmezan (następnym razem dodam)

Sposób przygotowania przepisu:

ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

  • mule ugotowane1.
    Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam.
    Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody.
    Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut
    aż wszystkie się otworzyły.
    Od czasu do czasu potrząsałam patelnią.
    Wyłożyłam je na sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić
  • masło2. Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz.
    Można dodać również drobno posiekaną szalotkę.
  • masło czosnkowe3. Wszystkie składniki wymieszałam.
  • mule4. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle.
    Puste połówki muszli wyrzuciłam.
    Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem.
  • mule5. Nałożyłam na każdą masło czosnkowe.

  • mule6. i posypałam bułką tartą.
    Tak jak pisałam można też i parmezanem,
  • mule7.
    Włożyłam je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 5 minut.
    Wyjęłam jak masło się rozpuściło i bułka lekko zrumieniła.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilz_roznych_stron_swiataowoce morzamałżeprzystawkimulemasło czosnkowe

Komentarze

Podobne przepisy

zapiekane parówki z sosem czosnkowym i serem

Dodane przez: PaulaZwo

Zapiekane parówki z sosem czosnkowym i serem

Bardzo szybkie śniadanie lub kolacja....

  Wykwintne Mule Magduli

Dodane przez: meee

Mule z białym winem i pietruszką

Będąc w restauracji w Bułgarii,...

Pyszna kukurydza.

Dodane przez: BABECZKA 35

Gotowana kukurydza z masłem i solą

Kukurydza gotowana to bardzo pyszna...

Grzanki z masłem czosnkowym i sałatką

Dodane przez: afrodyta

Grzanki z masłem czosnkowym i sałatką

Bardzo smaczny i chrupki dodatek...

Mule w winie wyśmienicie smakują z podpieczoną bagietką lub grankami.

Dodane przez: anchesenpaamon

Mule w winie

Mule w winie są bardzo łatwe i...

Jajka zapiekane w awokado z majonezem czosnkowo-ziołowym

Dodane przez: jacekwkuchni

Jajka zapiekane w awokado z majonezem czosnkowo-ziołowym

Te jajka to sposób na mniej tradycyjne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE