Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo serowym,jest pyszną propozycją na obiad.
60 min
Składniki:
Składniki: na około 4 porcje
500 g makaronu pappardelle
0,5 kg świeżego jarmużu
300 g śmietany 18% ( w razie potrzeby więcej)
15 dkg dowolnego sera pleśniowego
4-5 ząbków czosnku
6-8 szt. suszonych pomidorów
1 duża lub 2 małe cebule
oliwa + olej z suszonych pomidorów
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
parmezan do posypania
Makaron z jarmużem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarmuż umyłam.
2.Odkroiłam twarde części z liści.
Pokroiłam liście jarmużu na mniejsze części.
3.Zacznijmy od pokrojenia w kostkę cebuli, suszonych pomidorów i posiekania czosnku.
4.Na patelnię wlałam oprócz oliwy, oliwę z suszonych pomidorów.
Zeszkliłam na nich cebulę, odrobinę ją soląc.Dodałam do niej suszone pomidory i czosnek.
5.Po około 2 minutach dodałam na patelnię jarmuż.
Pod wpływem ciepła, stopniowo zmniejszał swoją objętość.
6.Można go przykryć i podlać odrobiną wody.
Dusiłam go przez około 10 minut, żeby zmiękł.
7.Kolej na ser pleśniowy.
8.Rozkruszyłam go i mieszałam, aż cudownie się rozpuścił.
9.Ser ma swój niepowtarzalny smak.
Dlatego teraz można doprawić danie.
10.Pozostało już tylko dodać śmietanę.
11.Gdy uznacie,że sos jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu.
Ugotowany makaron wymieszałam z sosem.
12.Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe.
Można zajadać.
Smacznego!
Komentarze