KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

  • wyświetlono: 15363 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa.

duszek
  • 60min

Składniki


0,5 kg łopatki wieprzowej, gulaszowego z indyka lub innego ulubionego
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania)
1 bakłażan
1 mała cukinia
1 cebula
kawałek białej części pora
1 marchewka
4-6 szt. pieczarek
2-3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 l bulionu
Przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa.
olej rzepakowy tłoczony na zimno

Sposób przygotowania przepisu:

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI

  • warzywa1. Przygotowałam składniki.
  • kasza pęczak2. Kasza pęczak.
  • pęczak3. Zacznijmy od naszej królowej kaszy.
    Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie.
    Będzie się wówczas krócej gotować.
  • cebula,czosnek,por4. Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dodałam plasterki pora i starty czosnek.
    Lekko posoliłam.
  • marchewka5. Następnie wrzuciłam plasterki marchewki

  • czerwona papryka6.
    i kawałki czerwonej papryki.
  • pieczarki7. Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki.
  • cukinia bakłażan8. Kolej na kawałki cukinii i bakłażana.
  • warzywa przyprawy9. Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu. Podsmażyłam je przez około 10 minut.
    Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.
  • łopatka10.
    Teraz etap mięsny.
    Pokroiłam w większą kostkę mięso.
  • łopatka przyprawy11.
    Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju.
    Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
  • pęczak mięso12. Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około
    30 minut aż mięso zmiękło.
    Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miękkości.
    W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion.
  • pęczak mięso13. Pięknie napęczniał ;-)
  • pęczak z warzywami14. Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą.
    Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem.
  • kasza pęczak z warzywami15.
    Smacznego!

Porady

Można wykorzystać inne ulubione warzywa np.kalafior,fasolkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylawarzywagulaszobiadDania jednogarnkowekasza pęczak

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekana kasza pęczak z polędwiczkami

Dodane przez: Gosia123

Zapiekana kasza pęczak z polędwiczkami

Mój mąż bardzo lubi taką zapiekankę...

Kasza jaglana z warzywami

Dodane przez: magdaczajka

Kasza jaglana z warzywami

Zdrowe, smaczne i bardzo pożywne...

Kremowa kasza gryczana z warzywami

Dodane przez: Cukiereczek

Kremowa kasza gryczana z warzywami

Kremowe połączenie kaszy gryczanej,...

KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Dodane przez: magdzia44448

KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Danie idealne na pożywny i szybki...

Kasza bulgur z warzywami

Dodane przez: Justine_Mazur

Kasza bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami to łatwe...

image-1feccgv

Dodane przez: monika016

Kasza kuskus z kurczakiem i warzywami

Po kaszę kuskus sięgam zazwyczaj...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE