Papryka marynowana w słoikach

4.4 (272 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kg papryki
    8 szklanek wody
    1 szklanka 10% octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki )
    2 łyżki soli
    4-5 łyżek cukru
    po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika
    po 2 szt. liścia laurowego do każdego słoika
    po łyżce oleju do każdego słoika
    po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
    opcjonalnie można dodać 1-2 szt.ząbku czosnku do każdego słoika
Wystaw ocenę:

4.4 (272 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka marynowana w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki.
  • 2. Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika.
    Można je też wyparzyć.
  • słoiki przyprawy 3. Zagotowałam wodę.
    Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól.
    Do każdego słoika wsypałam przyprawy.
  • papryka gotowana 4. W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną paprykę.
  • papryka marynowana 5. Nie powinna być za miękka.
    Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą.
    Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce oleju.
  • 6. Słoiki zakręcałam i odstawiałam odwrócone.
    Nie ma potrzeby już ich pasteryzować.

Porady

Można mieszać kolory papryki. Pięknie wygląda żółta,pomarańczowa i czerwona. Ja niestety byłam w posiadaniu czerwonej. Jednakże kolor nie miał wpływu na smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować