Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

  • wyświetlono: 3285 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki.Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę.Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek.Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli.Pokroiłam ją na kawałki.

duszek
  • 180min

Składniki

Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm

3,5 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
2 jajka
110 g roztopionego masła
1 szklanka (250 ml) mleka
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka)

Składniki na nadzienie:
słoik (około 800 g ) prażonych jabłek
cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

  • drożdże1. Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży.
    Wsypałam łyżeczkę cukru.
  • drożdże2. Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko.
    Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąką.
  • rozczyn3. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    Po tym czasie pięknie wyrosły.
  • cukier4. Wymieszałam drożdże z 3,5 szklankami mąki.
    Wsypałam cukier i sól.
  • jajka5. Wbiłam jajka.
  • masło6. Wlałam rozpuszczone masło.
  • ciasto drożdżowe7. Ciasto dokładnie wyrobiłam, najlepiej ręką.
    Powinno być elastyczne i miękkie.
    Uformowaną kulę, przełożyłam do opruszonej mąką miski.
    Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
    Powinno podwoić swoją objętość.
  • jabłka8. W czasie gdy ciasto rosło, można zająć się jabłkami.
    Jeśli nie macie zapasów w spiżarce (polecam!) to wystarczy zetrzeć jabłka
    -najlepsza jest antonówka.
    Poddusić je i doprawić cukrem i przyprawami do smaku.
  • drożdżowe9. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat.
    Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )
    prostokąt, zbliżony wielkością do blachy.
  • ciasto10. Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek.Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku,
  • rolada11. aż powstała piękna rolada.
    Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec.
  • ciasto12. Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków.
  • ciasto13. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Każdą część ułożyłam obok siebie.
  • drożdżowe14. Można je opruszyć posiekanymi orzechami lub kruszonką.
    Przykryłam i odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.
    Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami15. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylajabłkasłodkościciasto drożdżowenadziewaneprażone jabłkastrucla
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

Dodane przez: eluchap

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami

To naprawdę proste,łatwe,aromatyczne...

image-0fqvwut

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami

Drożdżowe ciasto z dodatkiem kakao...

image-0n03e9o

Dodane przez: malaa150

ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

szybkie ciasto, bez wyrabiania!

image-08dl4nu

Dodane przez: Renata 9

Kruche kakaowe ciasto z prażonymi jabłkami

Ciasto jest bardzo dobre, farsz...

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Dodane przez: iziona

Drożdżowe ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto które nawet na drugi...

drożdżowe z jabłkami I

Dodane przez: Agiatis

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Jabłka uwielbiam, dodany cynamon...