Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

4.49 (185 ocen)

  • 3 godz.

Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki.Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę.Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek.Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli.Pokroiłam ją na kawałki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm

    3,5 szklanki mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    2 jajka
    110 g roztopionego masła
    1 szklanka (250 ml) mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/4 łyżeczki soli
    około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka)

    Składniki na nadzienie:
    słoik (około 800 g ) prażonych jabłek
    cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku)
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży.
    Wsypałam łyżeczkę cukru.
  • drożdże 2. Wlałam ciepłe ( ale nie gorące!) mleko.
    Rozpuściłam drożdże i wymieszałam je z łyżką mąką.
  • rozczyn 3. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    Po tym czasie pięknie wyrosły.
  • cukier 4. Wymieszałam drożdże z 3,5 szklankami mąki.
    Wsypałam cukier i sól.
  • jajka 5. Wbiłam jajka.
  • masło 6. Wlałam rozpuszczone masło.
  • ciasto drożdżowe 7. Ciasto dokładnie wyrobiłam, najlepiej ręką.
    Powinno być elastyczne i miękkie.
    Uformowaną kulę, przełożyłam do opruszonej mąką miski.
    Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
    Powinno podwoić swoją objętość.
  • jabłka 8. W czasie gdy ciasto rosło, można zająć się jabłkami.
    Jeśli nie macie zapasów w spiżarce (polecam!) to wystarczy zetrzeć jabłka
    -najlepsza jest antonówka.
    Poddusić je i doprawić cukrem i przyprawami do smaku.
  • drożdżowe 9. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat.
    Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )
    prostokąt, zbliżony wielkością do blachy.
  • ciasto 10. Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek.Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku,
  • rolada 11. aż powstała piękna rolada.
    Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec.
  • ciasto 12. Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków.
  • ciasto 13. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Każdą część ułożyłam obok siebie.
  • drożdżowe 14. Można je opruszyć posiekanymi orzechami lub kruszonką.
    Przykryłam i odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika.
    Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami 15. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować