DŻEM Z WIŚNI

4.47 (192 ocen)

  • 3 godz.

Z wiśni możemy robić soki, nalewki, przetwory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków.Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg. wiśni
    1 kg. cukru ( można użyć więcej lub mniej -kwestia smaku)
    2 szt. Dżemixu (2:1) 60 g.
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DŻEM Z WIŚNI 1. Wiśnie umyłam.
  • DRYLOWANIE 2. Teraz ta "najprzyjemniejsza" część czyli drylowanie.
  • WIŚNIE 3. Wydrylowane owoce przełożyłam do dużego garnka.
  • WIŚNIE 4. Zasypałam cukrem i odstawiłam na 2 godziny, żeby puściły sok.
  • DŻEM Z WIŚNI 5. Podlałam niewielką ilością wody, wsypałam cukier żelujący
    i gotowałam przez około 15 minut.
    Długość smażenia dżemu wiśniowego zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać.
    Czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
    Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo.
    W czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować.
  • DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 6. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików.
    Ustawiałam je przykrywką do dołu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować