ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ

  • wyświetlono: 256895 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 2

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci.Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam.Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam.Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam,że dlaczego nie zrobić ich samemu.Jak pomyślałam tak też zrobiłam

duszek
  • 40min

Składniki

1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi.
mąka do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy)
0,5 szklanki cukru
2-3 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
6 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1-2 szt.marchewki
1-2 szt. cebuli

Sposób przygotowania przepisu:

ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ

  • składniki do śledzi opiekanych w marynacie octowej1. Przygotowałam składniki do zalewy.
  • śledzie2. Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy
    i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości.
  • śledzie przyprawy3. Posypałam je solą i pieprzem.
  • śledzie obtoczone w mące4. Obtoczyłam w mące.
  • smażone śledzie5. Smażyłam na gorącym tłuszczu,
  • smażone śledzie6. aż nabrały złotego koloru.
  • śledzie obtoczone w cieście7. Można też dodać do mąki wody.
    Mieszając powstanie gęste ciasto.
    Obtoczyłam w nim płaty śledziowe.
  • śledzie smażone w cieście8. i smażyłam
  • smażone śledzie w cieście9. aż ryba się upiekła i zbrązowiała.
  • śledzie usmażone10. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.
  • zalewa do śledzia11. Teraz druga część czyli zalewa do śledzia.
    Do garnka wlałam wodę.
    Wsypałam cukier i sól.
    Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę
    i pokrojony w plasterki czosnek.
  • zalewa plus warzywa12. Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.
  • marynata do śledzi opiekanych13. Gotowałam, doprowadzając do wrzenia.
    Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet.
    Ponownie zagotowałam.
  • śledzie w słoikach14. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików.
  • śledzie opiekane w marynacie octowej15. Gorącą marynatą zalałam rybki.
    Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny
    aby "przeszły" przyprawami.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śledzieśledzie w zalewie octowejśledzie smażone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Smażona ryba w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaJ

Smażona ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa...

Dodane przez: Klaudyna213

ZIELONE ŚLEDZIE W CIEŚCIE I ZALEWIE OCTOWEJ

Uwielbiam. zawsze przygotowuję...

ryba w zalewie octowej

Dodane przez: Martyna1991

Sola w zalewie octowej

Danie typowo Wigilijne.W mojej...

karp w zalewie octowej

Dodane przez: magda28

Karp w zalewie octowej

Mąż uwielbia łowić ryby, ale smażone...

miruna w zalewie octowej

Dodane przez: karolinajedynak24

MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ

ryby każdy u mnie w domu lubi w...

Ryba w zalewie słodko-octowej

Dodane przez: Agusia27

Ryba w zalewie słodko-octowej

Uwielbiam smak słodkiej ryby z...