CIASTO MAXI KING

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was.Już jednym kawałkiem można się zasłodzić.Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy.Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie.Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów.Nie wymaga pieczenia.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na blachę:24 x 34 cm
    około 450 g herbatników
    400 g gotowej masy krówkowej lub mleko słodzone skondensowane (gotowane przez 3 godziny)

    Składniki na masę mleczną:


    2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g
    1 szklanka (250 g) cukru
    1 szklanka (250 g) mleka
    400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach)
    1,5 kostki masła


    Składniki na polewę:

    2 tabliczki ciemnej lub białej czekolady
    1/4 szklanki mleka
    puszka solonych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Batony Herbaty

Ciasto maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maxi king 1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • maxi king 2. Do garnka wsypałam cukier i cukier wanilinowy.
  • maxi king 3. Wlałam szklankę mleka i zagotowałam.
    Odstawiłam do wystygnięcia.
  • maxi king 4.
    W misce utarłam masło na gładką i puszystą masę.
  • maxi king 5. Stopniowo, cały czas ucierając wlewałam mleko.
  • maxi king 6. Następnie wsypywałam po łyżce mleko w proszku.
  • maxi king 7. Dokładnie zmiksowałam na gładką masę.
  • maxi king 8. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Ułożyłam na niej warstwę herbatników.
  • maxi king 9. Część masy mlecznej rozsmarowałam na ciastkach.
  • maxi king 10. Ułożyłam na niej herbatniki.
  • maxi king 11. Kolej na masę krówkową.
    Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z wodą,
    będzie wówczas ją łatwiej rozprowadzać.
    Rozsmarowałam połowę kajmaku.
  • maxi king 12. Ponownie ułożyłam warstwę herbatników.
  • maxi king 13. Znów krem mleczny i herbatniki.
    Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki.
    Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was.
    Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek.
  • maxi king 14. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy.
    Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku.
    Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków.
    Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków.

    Ciasto najlepiej włożyć do lodówki.
    Schłodzić przez około 3 godziny.
    Jest wtedy twarde i łatwo się kroi.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować