Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami.Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania.Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku.
50 min
Składniki:
Składniki: ( dla 2-3 osób)
1 szklanka ryżu arborio do risotta
1 litr bulionu warzywnego lub wody
4-5 łyżek masła
kieliszek białego wytrawnego wina
1 cebula
1 żółta/zielona cukinia
2 łodygi selera naciowego
2 pomidory
2 ząbki czosnku
5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć )
50 g parmezanu
szczypta szafranu
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
papryka chili w proszku lub świeża ( do smaku)
9.pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
Można go oczywiście pominąć.
10.Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut.
11.W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory.
Dodałam je do risotta.
12. Kolej na wino.Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował.
Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu.
Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki.
W razie konieczności można dodać więcej wody.
Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli.
13.Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan.
Przykryłam na 3 minuty.
Gotowe!
Smacznego!
Komentarze