RISOTTO Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami.Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania.Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki: ( dla 2-3 osób)




    1 szklanka ryżu arborio do risotta
    1 litr bulionu warzywnego lub wody
    4-5 łyżek masła
    kieliszek białego wytrawnego wina
    1 cebula
    1 żółta/zielona cukinia
    2 łodygi selera naciowego
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć )
    50 g parmezanu
    szczypta szafranu
    łyżeczka kurkumy
    pół łyżeczki mielonego kminku
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    papryka chili w proszku lub świeża ( do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.
    Po około 5 minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku.
  • risotto 2. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę.
  • risotto 3. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę.
  • risotto 4. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
  • risotto 5. Wsypałam do ryżu przyprawy.
  • risotto 6. W tym szafran.
  • risotto 7. Kolejno dodawałam warzywa;
    drobno pokrojony seler naciowy,
  • cukinia 8. cukinię,
  • risotto 9. pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
    Można go oczywiście pominąć.
  • risotto 10. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut.
  • risotto 11. W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory.
    Dodałam je do risotta.
  • risotto 12. Kolej na wino.Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował.
    Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu.
    Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki.
    W razie konieczności można dodać więcej wody.
    Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli.
  • risotto 13. Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan.
    Przykryłam na 3 minuty.
    Gotowe!
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować