32

VioletoweKucharzenie

O mnie:

W kuchni odnalazłam się stosunkowo niedawno i polubiłam gotowanie...Nie wiedziałam, że sprawia to tyle radości i potrafi odprężać.Uwielbiam patrzeć jak jedzonko przeze mnie przygotowane smakuje Ukochanemu i rodzinie. Nie jestem znakomitym fotografem (co widać na zdjęciach) ale wszystkie są mojego autorstwa. ,,Tajemnica szczęścia jest ukryta w tym, by widzieć wszystkie cuda świata i nigdy nie zapomnieć o dwóch kroplach oleju na łyżce" Paulo Coelho Zapraszam na mojego bloga: http://violetowekucharzenie.blogspot.com/

Obserwujących: 9

 
Wiadomość
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 12:10 opublikował przepis:

Jesienna zupa węgierska z pieczarkami i ziemniakami

Jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca, aromatyczna i bogata w warzywa! Uwielbiam smak przesmażonej czerwonej papryki z kawałkami mięsa i ziemniakami.

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 11:54 opublikował przepis:

Curry z kurczakiem, brokułem i pieczarkami

Błyskawiczne danie na pyszny obiad. Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu. Połączenie soczystego mięsa, aromatycznego brokułu i kremowego sosu są obłędne. Nam bardzo smakowało z makaronem.

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 11:45 opublikował przepis:

Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

Uwielbiam sałatki makaronowe! Ta zapewne znana jest wszystkim, jednakże seler konserwowy troszkę zmienił jej smak. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie. Polecam na domową imprezę lub w pudełko do pracy.

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 11:30 opublikował przepis:

Sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką malinową

Ten sernik jest tak banalnie prosty a obłędny w smaku. Robi się go błyskawicznie. Do galaretki możemy użyć sezonowych owoców lub całkowicie zmienić jej smak.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 11:20 opublikował przepis:

Torcik Malinowa Chmurka

Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 11:12 opublikował przepis:

Ptysie z kremem śmietankowym i białą czekoladą

Pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu mini deser. Ciasto parzone wyjdzie każdemu, podobnie z uformowaniem ptysi. Krem śmietankowy można zamienić na budyniowy a w sezonie letnim dołożyć świeżych owoców. Do kawy deser idealny!

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 11:01 opublikował przepis:

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

To moje drugie podejście do młodej kapusty. Kilka lat temu gdy miałam jeszcze dwie lewe ręce do gotowania próbowałam ją zrobić. Nie wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 21.09.2021 10:56 opublikował przepis:

Domowe lody bananowe z solonymi orzeszkami ziemnymi

Dosłownie z kilku składników można wyczarować domowe lody. W smaku są rewelacyjne, czuć prawdziwą śmietankę i owoce. Słodki smak przeplata się z słonymi orzeszkami. Polecam taki domowy sposób na upalne dni!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 06.04.2021 14:19 skomentował:

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 17.01.2021 16:33 opublikował przepis:

Filet z kurczaka w panierce z ciecierzycy

Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Mąka z ciecierzycy jest bardzo zdrowym odpowiednikiem mąki pszennej. Ciasto ma konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki. Polecam z sosem czosnkowym i dodatkiem gotowanych warzyw.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 17.01.2021 16:26 opublikował przepis:

Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami

Uwielbiamy polskie tradycyjne dania. Zrazy znają doskonale wszyscy. Jednakże każdy robi na swój sposób. Tym razem postanowiłam wzbogacić ich smak dodatkiem leśnych suszonych grzybów. Dodałam je zarówno do środka mięsa jak i do sosu. Najlepszy tradycyjny obiad z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ugotowanych ziemniaków.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 18.10.2020 14:26 opublikował przepis:

Porosołowe kotleciki

W niedzielę obowiązkowy rosołek. Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 11.10.2020 16:59 opublikował przepis:

Ciasto kokosowa princessa

Ciasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak.

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 19.04.2020 11:46 opublikował przepis:

Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym

Totalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami. Wierzch udekorowany jest chrupiącymi orzechami nerkowca i oblany mleczną czekoladą! Chciałabym Wam dać jeszcze pewien patent na białka. Wiedzieliście, że można je mrozić? Ja dopiero jakiś czas temu o tym przeczytałam. Swoje wlewam do słoiczka, zakręcam i wstawiam do zamrażalnika. Przyklejam też karteczkę ile białek jest w środku, bo później zapominam.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 28.03.2020 17:50 opublikował przepis:

Placuszki kukurydziane na jogurcie greckim

Pyszna wersja domowych mini naleśników w zdrowej wersji. Na mące kukurydzianej smażą się błyskawicznie. Polecam podawać z ulubionym jogurtem i owocami.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 28.03.2020 17:42 opublikował przepis:

Kolorowa sałatka makaronowa z jajkiem i suszonymi pomidorami

Taka sałatka jest idealnym pomysłem gdy spodziewamy się gości. Robi się błyskawicznie. Uwielbiam chrupiące dodatki w sałatce – rzodkiewkę i zielonego ogórka. Zamiast filet z kurczaka możemy użyć dowolnej wędliny lub szynki konserwowej. Przyprawa w formie suszonych pomidorów z czosnkiem wzbogaca cały smak sałatki.

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 28.03.2020 17:38 opublikował przepis:

Fit szyszki z daktylami i masłem orzechowym

Wszyscy zapewne kojarzymy takie szyszki z dzieciństwa. Nam mama robiła je z ryżu preparowanego. Nasze są bardzo słodkie za sprawą daktyli. Wystarczą zaledwie 4 składniki.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.02.2020 16:49 opublikował przepis:

Śmietankowe babeczki z czekoladą i chałwą

Najlepszy przepis na kruche babeczki. Są naprawdę delikatne i pyszne. Biała czekolada i chałwa – czy można chcieć większej słodyczy? Uwielbiam takie połączenie!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.02.2020 16:44 opublikował przepis:

Śledzie marynowane w oleju z kolorowym pieprzem

Błyskawiczna w przygotowaniu karnawałowa przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.02.2020 16:40 opublikował przepis:

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Nowość w mojej kuchni! Sałatkę robiłam po raz pierwszy i okazała się przepyszna! Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Idealna na domowe imprezy!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 13.01.2020 20:23 opublikował przepis:

Kruche gwiazdki z kapuścianym farszem

Pyszne kapuściaczki na kruchym drożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 13.01.2020 20:18 opublikował przepis:

Sałatka hawajska – z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym

Ta sałatka to jest po prostu hit. Robiłam ją kilkanaście razy z innymi dodatkami, jednak mini makaron i seler konserwowy wkomponowały się idealnie w smak! Polecam na rodzinne imprezy! Goście będą zachwyceni!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 01.12.2019 13:18 opublikował przepis:

Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem

Błyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 24.11.2019 15:01 opublikował przepis:

Cynamonowy pudding chia z kiwi i mango

Zdrowy deser w słoiczku, który wystarczy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Uwielbiam smak mango! Jogurt w połączeniu z nasionami chia i cynamonem stanowi rewelacyjny smak.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 24.11.2019 14:54 opublikował przepis:

Bezy z kremem kawowym

Takie bezy to znakomity pomysł na deser, gdy w lodówce mamy zbędne białka po pieczeniu kruchych ciasteczek. Są chrupiące i kruche! A dodatek kremy kawowego robi całą ,,robotę” w tym deserze! W tym przepisie po raz kolejny postanowiłam wypróbować krem z jajek ubitych na parze. Za pierwszym razem mi nie wyszedł. Dałam mu drugą szansę. Co prawda już zaczynał się ważyć, jednakże teraz już wiedziałam co zrobić aby był idealny. Także warto próbować!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 23.11.2019 23:03 opublikował przepis:

Babeczki orkiszowe z gorzką czekoladą

Rewelacyjne babeczki, idealne do wykonania z dziećmi. Moja córeczka dzielnie mi pomagała. Dodatek wanilii i gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy sprawiły, że babeczki są wyśmienite.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 23:02 opublikował przepis:

Malinowy obłoczek z chrupką praliną

Ciasto składa się z kilku warstw. Zasadniczo jest bardzo proste w przygotowaniu i niw wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszne!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 22:54 opublikował przepis:

Piernik jogurtowy z malinami

Piernik jadłam kilkukrotnie u siostry i mamy. W oryginalnym przepisie, który dostałam zamiast jogurtu była maślanka. W przepisie nie było też malin. Sądzę jednak, że w sezonie owocowym pasują idealnie. Do przygotowania potrzebujemy tylko miski i drewnianej łyżki. Ciasto jest puszyste i wilgotne.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 22:41 opublikował przepis:

Łosoś z brokułami w śmietankowym sosie

Chyba najprostszy pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 22:24 opublikował przepis:

Kurczak w passacie pomidorowej z czerwoną fasolką

Passata pomidorowa z ziołami nadaje niezwykłego aromatu i smaku całemu daniu. Taka propozycja gulaszu jest znakomitym pomysłem na obiad jednogarnkowy. Nadmiar możemy przełożyć do słoików i mieć na kilka obiadów.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 22:19 opublikował przepis:

Stromboli z trzema serami i wędzonym kurczakiem

Pizzę możemy podać w różnorodnych formach. U mnie zagościła w formie zaplecionego warkocza z ciekawym farszem. Przyznam było bardzo serowo. Wszystkie składniki pasowały do siebie idealnie. Polecam jako ciepłą kolację lub danie na domowe imprezy.

Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 22:12 opublikował przepis:

Sos serowy (do mięs i warzyw)

Sos jest przepyszny. Kremowy, gęsty, bardzo serowy. Polecam do wszelkiego rodzaju mięs jak i kasz czy warzyw. Przygotowanie go zajmuje kilka minut. Do sosu najlepiej nadaje się ser, który łatwo się roztapia.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.07.2019 22:06 opublikował przepis:

Rolada szpinakowo – kalafiorowa

Pyszna propozycja mięsa zarówno na ciepło jak i na zimno. Szpinak w połączeniu z kalafiorem stworzyły ciekawe połączenie smakowe. Dodatek stanowi ciągnący i spajający całość żółty ser. Polecam!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 14.07.2019 11:19 opublikował przepis:

Buraczany koktajl z bananem i brzoskwinią

Buraczek kojarzy nam się z daniami głównie wytrawnymi. Jednakże jego zastosowanie jest coraz częściej. Dodajemy go do koktajli czy nawet ciast. Ma ogromne właściwości zdrowotne.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 14.07.2019 11:08 opublikował przepis:

Truskawkowo – brzoskwiniowy serniczek na zimno

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 14.07.2019 10:58 opublikował przepis:

Indyk z penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Pyszny i bardzo prosty pomysł na szybki domowy obiad. Takie mięsko w sosie idealnie właśnie smakuje z makaronami.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 14.07.2019 10:49 opublikował przepis:

Gofry orkiszowe (duża porcja)

Gofry zawsze będą kojarzyły mi się z dzieciństwem. To zapewne dlatego moja Córcia tak je uwielbia. Staram się eksperymentować z mąkami i tym razem padło na orkiszową. Wyszły rewelacyjne!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 14.07.2019 10:43 opublikował przepis:

Figowe kulki mocy z pastą kokosową

Fenomenalna słodka i zdrowa przekąska! Zblendowane figi delikatnie chrupią dzięki małym ziarenkom. Pasta kokosowa nadaje wyrazistego smaku całości. I w dodatku nie ma w nich grama zbędnego cukru. Idealne do letniej kawy!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 29.06.2019 20:23 opublikował przepis:

Pieczona w keczupie karkówka z żurawiną

Już nie pamiętam kiedy robiłam karkówkę. W naszej kuchni dominuje drób i chuda wieprzowina. Jednakże ta karkówka to istne mistrzostwo. Banalnie proste składniki a smak rewelacyjny! Keczup nadaje ostrzejszego smaku, który łagodzi suszona żurawina. Dodatkowo rozpływająca się w ustach cebula! Podana z kluskami śląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 29.06.2019 19:58 opublikował przepis:

Ciasto Rocher

To ciasto to istna petarda smakowa! Dla wszystkich fanów słynnych pralinej ferrero rocher. Idealne na obecną porę roku, ponieważ nie wymaga pieczenia.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 29.06.2019 19:51 opublikował przepis:

Ciasto z rogalikami 7 days

To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.05.2019 15:16 opublikował przepis:

Razowe zwijańce z serem

Moja zdrowsza wersja pysznych drożdżówek. Takie zawijaski przygotujemy również ze zwykłej mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.05.2019 15:12 opublikował przepis:

Pudding chia z owocami i siemieniem lnu

Takie deserki przygotowuję sobie do pracy na drugie śniadanie. Robi się je błyskawicznie. A słoiczek wystarczy zakręcić i schować do torebki. Nasiona chia tworzą z jogurtu pyszną galaretkę, co w połączeniu z owocami daje pyszny orzeźwiający deser.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.05.2019 15:07 opublikował przepis:

Pieczone mielone z serowym środkiem z sosem pieczarkowym

Zwykłe kotleciki w zdrowszej wersji – pieczone. Zamiast większej ilości bułki tartej dodałam sypką kaszę mannę. W środku ciągnący ser, podane z pysznym sosem pieczarkowym. Gwarantuję zasmakuje Wam taki obiad!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 02.05.2019 15:03 opublikował przepis:

Migdałowe placuszki z serka wiejskiego

Placuszki są niebiańskie! Puszyste, leciutkie jak chmurka i przepyszne! A największym plusem takich placuszków jest to, że są zdrowe! Przygotowanie takich placuszków jest bardzo banalnie proste. Sprawdzą się jako śniadanie, drugie śniadanie, obiad czy kolacja. Kolorowe dodatki i jogurt pasują idealnie.Wszystko w zależności na co mamy w danym momencie ochotę.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 27.04.2019 22:53 opublikował przepis:

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki są fenomenalne i podbiły podniebienia mojej rodziny. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem znikały w oka mgnieniu! Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dłużej wyrasta ciasto, niż samo jego robienie. Następnego dnia drożdżówki nadal są świeże i pyszne!
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 31.03.2019 11:32 opublikował przepis:

Odchudzone pieczone pączki z budyniem

Tym razem na Tłusty Czwartek przygotowałam odchudzoną wersję pączków – w formie słodkich małych bułeczek. Odchudzoną, ponieważ pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu a pieczone w piekarniku. W środku pyszny, kremowy budyń waniliowy.
Użytkownik VioletoweKucharzenie w dniu 30.03.2019 14:51 opublikował przepis:

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, jajkiem i serem

Pyszna sałatka na bazie makaronu z chrupiącymi rzodkiewkami. Smaku nadaje tuńczyk i jajka. Wszystkie składniki pasują do siebie i smakują wyśmienicie! Idealna na rodzinne imprezy.

To może cię zainteresować