Ptysie z kremem śmietankowym i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób

Pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu mini deser. Ciasto parzone wyjdzie każdemu, podobnie z uformowaniem ptysi. Krem śmietankowy można zamienić na budyniowy a w sezonie letnim dołożyć świeżych owoców. Do kawy deser idealny!

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ptysie (15 szt):
    130 g masła lub margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    Krem:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    1 fix do śmietany
    Polewa:
    100 g białej czekolady
    ¼ szklanki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie

Ptysie z kremem śmietankowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ganku zagotowujemy masło z wodą. Dosypujemy mąkę, energicznie cały czas mieszamy. Masa musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Po wystudzeniu miksujemy mikserem kolejno wbijając po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie. Możemy je też uformować za pomocą łyżki. Ptysie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut (funkcja góra- dół). Po upieczeniu studzimy.
    Do misy miksera przelewamy śmietanę 36%. Ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu do śmietany. Dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach łączymy ze śmietaną. Kremem przekładamy przekrojone na pół ptysie. Krem możemy nakładać rękawem cukierniczym lub łyżką.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę, energicznie mieszamy aby połączyła się z czekoladą. Lekko przestudzoną polewą dekorujemy ptysie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować