Malinowy obłoczek z chrupką praliną

  • wyświetlono: 2037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Ciasto składa się z kilku warstw. Zasadniczo jest bardzo proste w przygotowaniu i niw wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszne!

32
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt brownie:
110 g masła
130 g gorzkiej czekolady 80%
2 jajka
100 g cukru
70 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Chrupiąca pralinka:

400 g masy kajmakowej o smaku kakaowym
150 g sucharków

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
120 g białej czekolady
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

Wierzch:
2 opakowania galaretek malinowych lub truskawkowych
2,5 szklanki wrzątku
250 g malin

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Malinowy obłoczek z chrupką praliną

  • 1. Biszkopt brownie:
    W garnku rozpuszczamy pokrojone na kawałki masło z pokruszoną gorzką czekoladą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka delikatnie ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy czekoladę z masłem oraz wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24*30 cm. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez około 20 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy.
    Chrupiąca pralina:
    Sucharki mielimy na drobne kawałeczki, tak aby były wyczuwalne. Mieszamy je z kajmakiem o smaku kakaowym. Kajmak najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej. Gotową pralinę wykładamy na spód brownie, wyrównujemy.
    Krem śmietankowy:
    Dzień przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy w śmietanie białą czekoladę. Ja podgrzewałam w małym rondelku, często mieszając. Nie gotujemy! Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce. Następnego dnia śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do masy śmietanowej. Ponownie miksujemy (tylko do połączenia się składników). Gotowy krem wykładamy na chrupiącą pralinkę. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Galaretkowy wierzch:
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dokładamy owoce i czekamy aż galaretka zacznie tężęć. Dopiero wtedy przelewamy ją na wierzch ciasta. Całość chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkaCiastoMalinyCiasto z galaretkądo kawybrownieciasto z malinamisucharkikrem z białą czekoladąciasto warstwoweciasto z krememspód browniechrupiąca pralinkapo obiedzie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bananowy obłoczek

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Bananowy obłoczek

Zapraszam na kawałek obłędnego...

CIASTO OBŁOCZEK

Dodane przez: karolinaholly

CIASTO OBŁOCZEK

Rewelacyjne ,bardzo lekkie i proste...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Sernik malinowy z sosem

Dodane przez: mysza75

Sernik malinowy z sosem

Sernik potrójnie malinowy. Jedna...

Ciasto mega malinowe z galaretką

Dodane przez: juchab

Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

W sezonie malinowym, grzechem by...

ciasto jogurtowe

Dodane przez: monikaT83

Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką z...

Zapraszam na proste, tanie ale...