Malinowy obłoczek z chrupką praliną

4.32 (271 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto składa się z kilku warstw. Zasadniczo jest bardzo proste w przygotowaniu i niw wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszne!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt brownie:
    110 g masła
    130 g gorzkiej czekolady 80%
    2 jajka
    100 g cukru
    70 g mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Chrupiąca pralinka:

    400 g masy kajmakowej o smaku kakaowym
    150 g sucharków

    Krem śmietankowy:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    120 g białej czekolady
    1,5 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody

    Wierzch:
    2 opakowania galaretek malinowych lub truskawkowych
    2,5 szklanki wrzątku
    250 g malin
Wystaw ocenę:

4.32 (271 ocen)

Malinowy obłoczek z chrupką praliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt brownie:
    W garnku rozpuszczamy pokrojone na kawałki masło z pokruszoną gorzką czekoladą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka delikatnie ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy czekoladę z masłem oraz wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24*30 cm. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez około 20 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy.
    Chrupiąca pralina:
    Sucharki mielimy na drobne kawałeczki, tak aby były wyczuwalne. Mieszamy je z kajmakiem o smaku kakaowym. Kajmak najlepiej jak jest w temperaturze pokojowej. Gotową pralinę wykładamy na spód brownie, wyrównujemy.
    Krem śmietankowy:
    Dzień przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy w śmietanie białą czekoladę. Ja podgrzewałam w małym rondelku, często mieszając. Nie gotujemy! Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy przez całą noc w lodówce. Następnego dnia śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do masy śmietanowej. Ponownie miksujemy (tylko do połączenia się składników). Gotowy krem wykładamy na chrupiącą pralinkę. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Galaretkowy wierzch:
    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dokładamy owoce i czekamy aż galaretka zacznie tężęć. Dopiero wtedy przelewamy ją na wierzch ciasta. Całość chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Sucharki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować