Odchudzone pieczone pączki z budyniem

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem na Tłusty Czwartek przygotowałam odchudzoną wersję pączków – w formie słodkich małych bułeczek. Odchudzoną, ponieważ pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu a pieczone w piekarniku. W środku pyszny, kremowy budyń waniliowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    20 g świeżych drożdży
    ¼ szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki płaskie mąki pszennej tortowej
    1 łyżka cukru
    Ciasto:
    2 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko (M)
    2 łyżki roztopionego masła
    Szczypta soli
    Wypełnienie:
    1 1/3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
    Dodatkowo: cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Pączki Babeczki

Odchudzone pieczone pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. W wysokim naczyniu mieszamy ze sobą, tak aby drożdże ładnie się rozpuściły. Naczynie przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę tortową, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Gdy zaczyn wyrośnie przelewamy go do mąki, wlewamy resztę mleka i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy za pomocą haka na średnich obrotach. Pod koniec wlewamy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Jeżeli jest taka potrzeba i ciasto jest klejące podsypujemy je delikatnie mąką. Ciasto musi być gładkie, puszyste i zwarte. Wyrobione ciasto delikatnie formujemy w kulę i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Ciasto na pączki musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie stół lub stolnicę obsypujemy dość grubo mąką. Wykładamy ciasto i bardzo delikatnie rozpłaszczamy je na grubość około 2 cm. Staramy się nie zagniatać ani odgazowywać ciasta. Wtedy pączki wyrosną i są puszyste. Z ciasta wykrawamy szklanką lub foremką o średnicy 6 cm okrągłe pączki.
  • Krok 2 2. Za pomocą szpatułki przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Studzimy na kratce.
    Resztę ciasta, która została wyrabiamy tak aby ciasto było zwarte. Ponownie rozpłaszczamy na placek o grubości 2 cm i wykrawamy pączki. Układamy je na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Później pieczemy tak samo jak pierwszą porcję. Z podanej porcji wyszło mi 16 pączków.
    Do garnka wlewamy szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuję, przelewamy proszek i energicznie mieszamy. Budyń odstawiamy do przestygnięcia. Za pomocą szprycy cukierniczej nadziewamy pączki. Wierzch obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować