Ten sernik jest tak banalnie prosty a obłędny w smaku. Robi się go błyskawicznie. Do galaretki możemy użyć sezonowych owoców lub całkowicie zmienić jej smak.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Tortownica 24 cm:
Spód:
250 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych
130 g masła
Masa sernikowa:
1 kg twarogu z wiaderka
6 łyżek cukru pudru
150 g białej czekolady
250 g śmietany 30%
100 ml ciepłej wody
4 łyżki żelatyny
Wierzch:
500 ml wrzątku
2 galaretki malinowe
Sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki miksujemy w rozdrabniaczu lub rozbijamy tłuczkiem na drobny pył. Mieszamy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (wcześniej wysmarowane masłem). Zmielone herbatniki wysypujemy na spód i równomiernie dociskamy. Tortownicę wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do misy miksera przekładamy twaróg. Miksujemy go przez kilka minut z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Masę serową łączymy z czekoladą i śmietanką. Składniki dodajemy na przemiennie, delikatnie mieszając. Na samym końcu wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy (możemy zmiksować bardzo krótko mikserem). Gotową masę przelewamy na herbatnikowy spód. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Na wierzch naszego sernika przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w wrzątku. Przelewamy na sernik gdy jest wystudzona i lekko ścięta. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Komentarze