Ciasto kokosowa princessa

  • wyświetlono: 2169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Ciasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak.

32
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Foremka 20x32 cm:
Masa kokosowa:
0,5 l mleka 3,2%
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
¾ szklanki drobnego cukru
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
100 g białej czekolady
250 g masła lub margaryny maślanej
150 g wiórków kokosowych
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone

Dodatkowo:
300 g kakaowych herbatników
1 słoiczek dżemu wiśniowego
400 g masy kajmakowej
100 g orzechów nerkowca

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kokosowa princessa

  • 1. Krem kokosowo- budyniowy:
    Żółtka miksujemy na puszystą masę z połową drobnego cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wlewamy pół szklanki mleka i dokładnie mieszamy.
    Pozostałe mleko (1,5 szklanki) wlewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Gotujemy. Gdy mleko wrze wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu bez grudek. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
    Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Kolejno małymi partiami dodajemy nasz budyń. Miksujemy tylko do połączenia składników, nie za długo – krem powinien być gładki. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe oraz startą białą czekoladę.
    Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nich wykładamy połowę kremu kokosowego. Na nim rozsmarowujemy masę kajmakową. Ponownie układamy kolejną warstwę herbatników. Wykładamy resztę kremu kokosowego oraz dżem wiśniowy. Na końcu układamy ostatnią warstwę herbatników. Ostatnią warstwę jest krem śmietankowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia składników. Wierzch ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami nerkowca. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserkokosdo kawybez pieczeniakokosowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe

Dodane przez: sharki0

Ciasto kokosowe

Ciasto nie wymaga pieczenia i jest...

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: StudentsKitchen

Rafaello - kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello - kokosowe ciasto bez...

Ciasto kokosowe z malinami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Ciasto kokosowe z malinami

Dziś miałam ochotę na połączenie...

Ciasto kokosowo orzechowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto kokosowo-orzechowe

Na świątecznym stole nie może też...

Ciasto malinowo - kokosowe

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto malinowo - kokosowe

W dzisiejszej odsłonie ciacho malinowo-...

Ciasto kokosowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto kokosowe

Proste, szybkie ciasto. Zrobiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE