Piernik jogurtowy z malinami

4.98 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik jadłam kilkukrotnie u siostry i mamy. W oryginalnym przepisie, który dostałam zamiast jogurtu była maślanka. W przepisie nie było też malin. Sądzę jednak, że w sezonie owocowym pasują idealnie. Do przygotowania potrzebujemy tylko miski i drewnianej łyżki. Ciasto jest puszyste i wilgotne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    0,5 łyżeczki cynamonu
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    10 g przyprawy do piernika
    2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki dżemu porzeczkowego lub owoce leśne
    16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
    1 szklanka świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.98 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Piernik

Piernik jogurtowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon oraz przyprawę do piernika przesiewamy przez sitko do miski. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką w jednym kierunku. Mieszamy bardzo powoli i tak długo, aż składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu rozkładamy maliny. Piernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Gotowość piernika najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować