REKLAMA

Jesienna zupa węgierska z pieczarkami i ziemniakami

wyświetlono: 8732 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca, aromatyczna i bogata w warzywa! Uwielbiam smak przesmażonej czerwonej papryki z kawałkami mięsa i ziemniakami.

opublikowany: 21.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 cebule
    2 marchewki
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    500-600 g chudej szynki wieprzowej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    750 ml bulionu
    Przyprawa do mięsa
    Czosnek granulowany
    Słodka czerwona papryka
    200 g pieczarek
    Sól
    Pieprz
    4 średnie ziemniaki
    1 puszka krojonych pomidorów
    2,5 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
    Olej rzepakowy
    Świeża natka pietruszki
Ocena:

(średnia 3.6 z 10 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa przygotowujemy w pierwszej kolejności. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Tak samo robimy z pieczarkami. Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew oraz czerwoną paprykę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażamy kilka minut. Dokładamy przyprawione mięso oraz pieczarki. Gdy mięso się przesmaży i zmieni kolor wsypujemy mąkę pszenną, dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki. Dusimy kilka minut, zalewamy całość bulionem. Zupę dusimy na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny. Po około godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Na samym końcu wlewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z świeżą natką pietruszki.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bellapi IMG20120810_002

Zupa Węgierska

Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa na jesienną chandrę.

kategoria: Zupy opublikowany: 29.10.2019 | wyświetlono: 885 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE