Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 biała cebula
    3 jajka
    10 różyczek brokuła
    3 łyżki bułki tartej
    100 g surowego boczku wędzonego
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowany
    Liść lubczyku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Pieczone roladki z mięsa mielonego z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym liściem lubczyku. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso, aby ładnie się zarumieniło. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Mięso obsypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować