Babeczki orkiszowe z gorzką czekoladą

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne babeczki, idealne do wykonania z dziećmi. Moja córeczka dzielnie mi pomagała. Dodatek wanilii i gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy sprawiły, że babeczki są wyśmienite.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
    4 jajka
    200 g ksylitolu lub cukru
    250 g masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    100 g gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Babeczki orkiszowe z gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je na puszystą masę, stopniowo dosypujemy ksylitol lub cukier. Następnie dodajemy cukier waniliowy, ostudzone masło i esencję waniliową. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączmy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Na samym końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i ponownie mieszamy. Masa jest dość gęsta. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować