Bezy z kremem kawowym

  • wyświetlono: 608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Takie bezy to znakomity pomysł na deser, gdy w lodówce mamy zbędne białka po pieczeniu kruchych ciasteczek. Są chrupiące i kruche! A dodatek kremy kawowego robi całą ,,robotę” w tym deserze! W tym przepisie po raz kolejny postanowiłam wypróbować krem z jajek ubitych na parze. Za pierwszym razem mi nie wyszedł. Dałam mu drugą szansę. Co prawda już zaczynał się ważyć, jednakże teraz już wiedziałam co zrobić aby był idealny. Także warto próbować!

32
  • 7 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Bezy:
5 białek
250 g drobnego cukru
Szczypta soli
Krem kawowy:
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka mielonej kawy
20 ml wrzątku
200 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bezy z kremem kawowym

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy jest już dość gęsta i biała partiami wsypujemy cukier. Masę ubijamy do momentu , aż będzie bardzo gęsta i lśniąca. Dwie piekarnikowe foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z masy za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy kształt naszych bezów. Mogą być okrągłe lub podłużne. Bezy pieczemy w nagrzanym do 110*C piekarniku przez około 2-2,5 godziny. Pieczemy z funkcją góra – dół. W połowie pieczenia zamieniamy miejscami formy. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Bezy najlepiej przygotować dzień wcześniej aby całą noc spokojnie wyschły.
    Krem kawowy:
    Kawę ziarnistą zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia. Nad garnkiem z wodą umieszczamy miskę. Gdy woda zacznie wrzeć wbijamy do miski dwa jajka oraz wsypujemy cukier. Masę ubijamy nad parą wodną przez około 5 minut. Masa musi być puszysta, gęsta i jasna. Cały czas ubijając zdejmujemy miskę znad pary. Ubijamy tak długo aż masa przestygnie.
    Osobno ucieramy miękkie masło na puszysty krem. Wszystkie produkty muszą mieć jednakową temperaturę. Do masła partiami dodajemy masę jajeczną. Ubijamy na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy kawę z fusami. Jeżeli zdarzyłoby się Ci, że masa zacznie się ważyć dodaj około 50 g masła więcej i w ten sposób uratujesz krem. Gotowym kremem przekładamy bezy. Chłodzimy w lodówce, wierzch obsypujemy ziarnistą kawą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserdo kawybezykrem kawowyPavlowamini bezymonoporcje

Komentarze

Podobne przepisy

Ptysie z kremem

Dodane przez: ankad21

Ptysie z kremem

Pyszne chrupiące ptysie z niesamowicie...

Makaroniki zkremem malinowym

Dodane przez: ankad21

Makroniki z kremem malinowym

Moja pierwsza próba z ciasteczkami,...

Bezy pistacjowe

Dodane przez: stenia_k

Bezy pistacjowe

Bezowe kule z chrupiącą skorupką...

Rurki z lekkim kremem

Dodane przez: ankad21

Rurki z lekkim kremem

Pyszne chrupiące rureczki z lekkim...

Ciasteczka grzybki z kremem

Dodane przez: katrinaM24

Ciasteczka grzybki z kremem

Bardzo jesienne pyszne ciasteczka...

CIASTECZKA KAWOWE Z CZEKOLADĄ BEZ TŁUSZCZU

Dodane przez: monikaT83

CIASTECZKA KAWOWE Z CZEKOLADĄ BEZ TŁUSZCZU

Według mnie dużą ich zaletą jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE