Śledzie marynowane w oleju z kolorowym pieprzem
- wyświetlono: 216 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Błyskawiczna w przygotowaniu karnawałowa przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch.
Wioleta Szczepańska
5 porcje
15min PT15M
Łatwy
Składniki
4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego¾ szklanki wody
2 cebule
1/3 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
Sposób przygotowania przepisu:
Śledzie marynowane w oleju z kolorowym pieprzem
- 1. Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w paski. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia.
Podobne przepisy
Dodane przez: LenaGotuje
Śledzie z jabłkiem i ogórkiem w śmietanie
Pyszne śledzie z słodkim jabłkiem,...
Dodane przez: Lidka Bawolska
Śledzie w buraczkach czerwonych
Przyznaję się, że śledzie w buraczkach...
Komentarze