Ciasto z rogalikami 7 days

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku!

32
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka (L)
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka ciemnego kakao (z czubkiem)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem śmietankowy:
2,5 szklanki śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
30 g masła
5 łyżek mleka

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu porzeczkowego
1 opakowanie rogalików 7 days o smaku czekoladowym

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z rogalikami 7 days

  • 1. Biszkopt:
    Suche produkty (mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Pod koniec miksowania stopniowo, partiami wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Gdy piana z białek będzie gęsta i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser, dodajemy suche produkty. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką aby ciasto jak najmniej opadło. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 24*30 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut. Biszkopt sprawdzamy najlepiej suchym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty.

    Krem śmietankowy:
    Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do śmietany, miksujemy.

    Złożenia ciasta:
    W foremce układamy jeden blat biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim połowę dżemu oraz połowę kremu śmietankowego. Następnie w równych odstępach układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dźemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz lub miskę ze składnikami na polewę, mieszamy do momentu połączenia i rozpuszczenia się czekolady). Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoDeserciasto czekoladowekrem śmietankowydomowe wypiekirogaliki 7 days
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Dodane przez: Ola1984

Rogaliki drożdżowe z domową nutellą

Pyszne, puszyste ciasto i domowa...

Kruche rogaliki

Dodane przez: kuchareczka93

Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Proste w przygotowaniu.

Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą

Dodane przez: Paulina1507

Rogaliki półfrancuskie z powidłami i czekoladą

Rogaliki półfrancuskie z powidłami...

Rogaliki z dżemem

Dodane przez: a_sad07

Rogaliki z dżemem

Kilkuskładnikowa, ekspresowa słodkość,...

Rogaliki z orzechami pecan i morelami

Dodane przez: Megg

Rogaliki z orzechami pecan i morelami

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-morelowym...

TORT "MLECZNA KANAPKA" dla 7-latka, fana gry ''MINECRAFT''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT "MLECZNA KANAPKA" dla 7-latka, fana...

Tort przedstawia konstrukcje z...