Ciasto z rogalikami 7 days

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę. Na pozór nie jest bardzo słodkie! Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy i czekoladowe rogaliki idealnie do siebie pasują! Słodycz przełamuje dżem porzeczkowy. Ciasto jest rewelacyjne i zaskakujące w smaku!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka (L)
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka ciemnego kakao (z czubkiem)
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem śmietankowy:
    2,5 szklanki śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody

    Polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    30 g masła
    5 łyżek mleka

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu porzeczkowego
    1 opakowanie rogalików 7 days o smaku czekoladowym
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto z rogalikami 7 days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Suche produkty (mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Pod koniec miksowania stopniowo, partiami wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Gdy piana z białek będzie gęsta i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser, dodajemy suche produkty. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką aby ciasto jak najmniej opadło. Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 24*30 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut. Biszkopt sprawdzamy najlepiej suchym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty.

    Krem śmietankowy:
    Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do śmietany, miksujemy.

    Złożenia ciasta:
    W foremce układamy jeden blat biszkoptu. Rozsmarowujemy na nim połowę dżemu oraz połowę kremu śmietankowego. Następnie w równych odstępach układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dźemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz lub miskę ze składnikami na polewę, mieszamy do momentu połączenia i rozpuszczenia się czekolady). Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować