Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

3 (12 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

To moje drugie podejście do młodej kapusty. Kilka lat temu gdy miałam jeszcze dwie lewe ręce do gotowania próbowałam ją zrobić. Nie wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (500-700g)
    150 g wędzonego surowego boczku
    1 pęczek świeżego koperku
    ¾ szklanki wody
    0,5 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki masła
    1 cebula
Wystaw ocenę:

3 (12 ocen)

Zobacz również:

Kapusta zasmażana

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dzielimy na 4 części. Każdą z części szatkujemy na piórka. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz wsypujemy posiekany koperek. Kapustę gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny. Boczek kroimy w kosteczkę. Przekładamy go na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy masło oraz mąkę pszenną. Ciągle mieszamy aby nam się zasmażka nie spaliła. Gdy masło zupełnie się połączy z mąką całość przekładamy do kapusty. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować