Śmietankowe babeczki z czekoladą i chałwą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepszy przepis na kruche babeczki. Są naprawdę delikatne i pyszne. Biała czekolada i chałwa – czy można chcieć większej słodyczy? Uwielbiam takie połączenie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki (16 szt):
    1 ¾ szklanki mąki pszennej
    150 g masła lub margaryny maślanej
    3 żółtka
    5 łyżek cukru pudru (z czubkiem)
    16 g cukru waniliowego
    Krem:
    500 ml śmietany 36%
    2 fixy do śmietany
    250 g mascarpone
    200 g białej czekolady
    100 g chałwy waniliowo – kakaowej
    100 g borówek
    Kilka pierniczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietankowe babeczki z czekoladą i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica 7 cm). Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku przez około 10 minut. Babeczki mogą być gotowe wcześniej, wszystko zależy od naszego piekarnika. Musimy obserwować czy brzegi są już zarumienione.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z z fixami. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą, borówkami I pierniczkami. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować