Truskawkowo – brzoskwiniowy serniczek na zimno

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistych herbatników
    60 g masła
    2 szklanki wrzątku
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
    400 g serka wiejskiego
    2 łyżki ksylitolu lub cukru
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowo – brzoskwiniowy serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pełnoziarniste herbatniki blendujemy na gładki pył. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z ksylitolem lub cukrem. Wlewamy do nich galaretki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Masa jest dość rzadka, więc musimy mieć bardzo szczelną foremkę. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować