Taka wycieczka wymaga przemyślanego przygotowania. W naszym kulinarnym ekwipunku nie może zabraknąć prawdziwych BIOproduktów. Wybieramy tylko te sprawdzone i w 100% naturalne, czyli posiadające certyfikat rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu mamy pewność, że nasze produkty wyróżnia najwyższa jakość, wspaniały naturalny smak, a ich składniki powstały bez użycia środków chemicznych i GMO.

Dokładnie takimi cechami odznacza się doskonała Passata Pomidorowa BIO oraz ekologiczne jabłka z certyfikowanych sadów. Mając na kuchennym pokładzie sprawdzone BIOprodukty, możemy mieć pewność, że gotowanie pójdzie w dobrym kierunku. Naszą podróż zaczynamy od polskiej tradycji.

Na bazie gęstego przecieru możemy szybko przygotować pyszną zupę pomidorową. Następnie przenosimy się do słonecznej Italii za sprawą pizzy lub lasagne – potraw, które trudno wyobrazić sobie bez sosu pomidorowego.

Z passatą pomidorową możemy też w kuchni odkrywać Amerykę, przygotowując meksykańskie chili con carne lub poczuć smak orientu za sprawą podanej na śniadanie szakszuki. A na deser wracamy w rodzinne strony, gdzie powita nas cudowny aromat szarlotki upieczonej z ekologicznych owoców.

Skorzystaj z naszego przepisu i ruszaj w smakowitą podróż ku zdrowej naturalnej diecie!

Fot. Adobe Stock

Makaron z krewetkami i passatą pomidorową

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 500 g krewetek
  • parmezan
  • 220 g makaronu spaghetti
  • 1/3 łyżeczki płatków chili

Fot. Materiały prasowe

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej BIO
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Na dno rozgrzanej patelni wlej oliwę oraz dodaj masło. Kiedy tłuszcz się nagrzeje wrzuć obrane i oczyszczone krewetki. Zmniejsz ogień na średni, smaż całość 4 minuty. Dopraw solą i oprósz płatkami chili. Krewetki odłóż do miski. Przygotuj sos. Ponownie na dno rozgrzanej patelni wlej oliwę i poczekaj, aż się rozgrzeje. Następnie dodaj posiekaną w kostkę szalotkę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż około minuty. Dodaj passatę pomidorową Jamar BIO, wino, miód, cynamon i posiekaną bazylię. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aby sos się zredukował. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź spaghetti i wraz z krewetkami dodaj do gotującego się sosu. Całość wymieszaj. Podawaj oprószone parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!

Materiał promocyjny marki Jamar BIO
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej