Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Totalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami. Wierzch udekorowany jest chrupiącymi orzechami nerkowca i oblany mleczną czekoladą! Chciałabym Wam dać jeszcze pewien patent na białka. Wiedzieliście, że można je mrozić? Ja dopiero jakiś czas temu o tym przeczytałam. Swoje wlewam do słoiczka, zakręcam i wstawiam do zamrażalnika. Przyklejam też karteczkę ile białek jest w środku, bo później zapominam.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    250 g drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu 10%

    Krem śmietankowy:
    500 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    0,5 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
    100 g mlecznej czekolady
    Czekoladowe cukierki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Bezy Beza

Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezowe gniazdka:
    Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksujemy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy koła o średnicy około 10 cm. Łyżką wypełniamy całe koło. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C. Bezy pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

    Krem śmietankowy:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim gniazdka. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca i rozpuszczoną czekoladą. Układamy czekoladowe cukierki. Ciastka bezowe chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować