Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym

  • wyświetlono: 99 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Totalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami. Wierzch udekorowany jest chrupiącymi orzechami nerkowca i oblany mleczną czekoladą! Chciałabym Wam dać jeszcze pewien patent na białka. Wiedzieliście, że można je mrozić? Ja dopiero jakiś czas temu o tym przeczytałam. Swoje wlewam do słoiczka, zakręcam i wstawiam do zamrażalnika. Przyklejam też karteczkę ile białek jest w środku, bo później zapominam.

32
  • 8 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

Beza:
6 białek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu 10%

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
0,5 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
100 g mlecznej czekolady
Czekoladowe cukierki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Bezowe gniazdka z kremem śmietanowym

  • 1. Bezowe gniazdka:
    Białka muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego tez jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Przelewamy je do misy miksera i zaczynamy ubijać. Gdy zaczną gęstnieć stopniowo (łyżka po łyżce) wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksujemy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy koła o średnicy około 10 cm. Łyżką wypełniamy całe koło. Brzeg obrysowujemy szprycą cukierniczą, tworząc gniazdko. Bezy pieczemy w temperaturze 180*C przez 7 minut i 95 minut w 100*C. Bezy pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

    Krem śmietankowy:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim gniazdka. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca i rozpuszczoną czekoladą. Układamy czekoladowe cukierki. Ciastka bezowe chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaDeserbiałkado kawymascarponekrem śmietankowydeser bezowybezowe gniazdka

Komentarze

Podobne przepisy

wspaniały krem do tortów

Dodane przez: kiciax1

Krem śmietanowy z mascarpone

jest pyszny, gęsty, delikatny i...

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Dodane przez: Reniutka

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Torcik bezowy z kremem malinowym...

Bezowe korony

Dodane przez: Mniam1

Bezowe korony z kremem cytrynowym

Słodki, rozpływający się w ustach...

tort

Dodane przez: aga_ata

Tort z kremem budyniowo-śmietanowym

Ostatnio każdy tort przekładałam...

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Słodkie, chrupiące bezy przełożone...

image-0w1cf1y

Dodane przez: viki2903

Tort bezowy z kremem cytrynowym

Tort bezowy jest kruchy na zewnątrz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE