Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy polskie tradycyjne dania. Zrazy znają doskonale wszyscy. Jednakże każdy robi na swój sposób. Tym razem postanowiłam wzbogacić ich smak dodatkiem leśnych suszonych grzybów. Dodałam je zarówno do środka mięsa jak i do sosu. Najlepszy tradycyjny obiad z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ugotowanych ziemniaków.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do mięsa
    10 plastrów wędzonego boczku
    1 cebula
    ¾ szklanki suszonych leśnych grzybów
    2 ogórki kiszone
    Musztarda sarepska
    750 ml wody
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 liść laurowy
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    Olej do obsmażenia
    Sos:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki wody
    2 łyżki śmietany 18% (gęstej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Tradycyjne zrazy z karkówki z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut aby zmiękły. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kiszone w plasterki. Karkówkę kroimy na plastry około 2 cm. Każdy rozbijamy tłuczkiem dość cienko. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa. Każdy plaster smarujemy musztardą. Następnie układamy plaster boczku, kilka plasterków ogórka kiszonego, piórka cebuli oraz kilka odsączonych grzybków. Całość zwijamy w ciasną roladkę, zabezpieczamy wykałaczką aby się nie rozwinęła. Mięso obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do szerszego garnka. Wkładamy pozostałe odsączone grzyby oraz wsypujemy suszony lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Na patelnię po smażeniu roladek wkładamy resztę pozostałej cebuli, przesmażamy. Wlewamy wodę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy zrazy z sosu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i śmietaną. Przelewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia sosu. Gotowym sosem ponownie zalewamy mięso. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować