Włoskie pączusie zeppole
Przy okazji karnawału można popróbować pączków z różnych stron świata. Ja dziś próbowałam włoskie zeppole na serku ricotta ze skórką cytrynową.
Przy okazji karnawału można popróbować pączków z różnych stron świata. Ja dziś próbowałam włoskie zeppole na serku ricotta ze skórką cytrynową.
Plastry pomidorów posmarowane oliwą z czosnkiem, zapieczone na francuskim cieście z fetą i ziołami. To danie wegetariańskie jest tak pyszne, że nie powstydziłabym się częstować gości. Proste a jakie smaczne i efektowne.
Makaron z krewetkami, wędzonym łososiem i kiszoną cytryną po marokańsku w sosie z białego wina. Danie pełne smaku i niesamowitych aromatów.
Fasolową gotowała babcia. Była pyszna, gęsta, z domowym makaronem. Ale ja nie bardzo lubiłam fasolę. Zupę jadłam, a fasola lądowała obok talerza. Na szczęście to się zmieniło. Zupa wspaniale syci i rozgrzewa.
To ciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce.
Znakomite sycące, zimowe jednogarnkowe danie. Pierwsze wrażenie po spróbowaniu tego dania to powrót myślami do kuligów z dzieciństwa i nie tylko. Przypominają się dania smakowane przy ognisku na polanie obok leśniczówki.
Śledzie z matowanymi podgrzybkami, rozmarynem, cebulką z musztardą i jałowcem. Pysznie smakują z żytnim chlebem na zakwasie.
Pyszne ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pięknie prezentuje się na stole. Zamiast nadzienia cynamonowego można wykorzystać masę makową.
Ciasto ze szpinakiem pięknie wygląda na świątecznym stole. Do ciasta dałam limonkę, rozmaryn i japońską herbatę matcha.
Zimą uwielbiam smak gorzkiej czekolady. O tej porze roku często piekę brownie. To jest wyjątkowe, ponieważ zamiast cukru użyłam daktyliMedjool. Mają one niski indeks glikemiczny, a przy tym są niezwykle smaczne. Możesz użyć zwykłych tylko w większej ilości. Daktyle Medjool są duże. Ja piekłam w foremce na muffiny ponieważ chciałam je mieć w takiej formie (12 sztuk)
Ostatnio skomentowane
Dodane przez: Jola1977-1977
Chrupiące nuggetsy z delikatnym mięsem w środku