AZgotuj

Od A do Z ugotujesz

Warszawa

O mnie:

Cześć. Mam na imię Anita. Uzależniona od książek kucharskich. Kupuję , wykonuję i ulepszam na własny użytek i innych.

Obserwujących: 7

 
Wiadomość
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 11.05.2023 13:01 opublikował przepis:

Zapiekanki z pieczarkami

Podobne zapiekanki jadało się w latach 80-tych w pierwszych fast foodach. Były pyszne, gorące, prosto z pieca. Podabne zrobiłam ostatnio aby zagospodarować spore ilości pieczarek.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 06.03.2023 11:50 opublikował przepis:

Babka orzechowa

Jeśli kochacie orzechy ta babka przypadnie wam do gustu. Pyszna i wilgotna w środku. I jak zawsze u mnie staram się aby wypieki były zdrowe, mniej słodkie.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 06.02.2023 11:22 opublikował przepis:

Sałatka na obniżenie choresterolu

Sałatka na obniżenie złego choreterolu. Czynnikiem odbiżającym będzie tu czerwony ryż. Zawarta w nim monakolina K skutecznie obniża choresterol. Zamiast łykać suplememty z monakoliną K możemy sami przygotowywać z tym ryżem pyszne posiłki. Sałatka jest lekka i bardzo smaczna.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 01.02.2023 14:30 opublikował przepis:

Gofry chlebowe

Gofrty chlebowe wypieczone z mąki chlebowej z siemieniem lniamym, alternatywa dla chleba.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 31.01.2023 12:49 opublikował przepis:

Kopytka pełnoziarniste z palonym masłem

Przepyszne, mieciutkie kopytka z palonym masłem. Dodałam do nich otręby orkiszowe, ale można też dodać mąkę pełnozianistą. To zdrowsza wersja kopytek.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 20.01.2023 15:54 opublikował przepis:

Cynamonowe herbatniki z otrębami

Pachnące, cynamonowe i szybkie w wykonaniu ciasteczka polecam do kawy lub herbaty
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 09.01.2023 16:09 opublikował przepis:

Zupa grzybowa z pulpetami i makaronem

Przepyszna zupa z pulpetami i makaronem u mnie gryczanym. Ale każdy inny tez się sparwdzi.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 04.01.2023 15:17 opublikował przepis:

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek z serem. Pyszna na obiad lub kolację. Samkuje z surówką z kiszoną kapusta lub kubkiem kefiru.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 03.01.2023 13:37 opublikował przepis:

Ciastka owsiano sezamowe

Ciastka dla tych, którzy mają noworoczne postawnowienie jeść więcej zdrowych słodkości ;)
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 30.12.2022 14:34 opublikował przepis:

Smażone rumiane krążki polenty z pieczarkami

Zjawiskowe i pyszne smażone krążki z pieczarkami, parmezanem i natką. Takie na raz. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 27.12.2022 10:49 opublikował przepis:

Kapusta z łazankami i grzybami

Święta i po świętach. A po świętach resztki. Kopusta z grzybami cz bigos świetnie smakuje ze swieżo ugotowanymi łazankami. Łazanki można zrobić przy okazji lepienia pierogów. Zwykle zagniatam troszkę więcej ciasta aby zrobić łazanki i ususzyc je. Mam je potem do zup, dań warzywnych czy kapusty.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 22.12.2022 15:01 opublikował przepis:

Piernik z otrębami z lśniącą polewą

To przepis ze starej książki ale z produktami z naszych czasów. Mam tu na myśli ciemny cukier trzcinowy i melasę, którą można ominąć jeśli akurat jej nie mamy.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 13.12.2022 14:41 opublikował przepis:

Rozgrzewający tagine z dynią

Warzywne, rozgrzewające, pełne marokańskich aromatów i smaków dzięki kiszonej cytrynie, przyprawom i ziołom. Gorące podałam z komosą doskonale smakuje z kuskusem.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 12.12.2022 14:40 opublikował przepis:

Zupa grzybowo kalafiorowa

Kremowa zupa grzybowo kalafiorowa z korzeniem pietruszki z grzankami.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 08.12.2022 15:27 opublikował przepis:

Tatar z wędzonego łososia z awokado

To propozycja na Sylwestra. Polecam także jako przystawkę na imieniny czy urodziny. Prosta i smaczna.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 21.11.2022 13:21 opublikował przepis:

Ciasto drożdżowe z kolorowymi winogronami

Ciasto drożdżowe foccacia rodem z Włoch z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Moje ciasto zawiera ziemniaki. Nam smakuje z mniejszą ilością cukru ale jeśli lubicie słodsze ciasta to dajcie więcej np. 100 g. Winogron można dać więcej. Ja hciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 15.11.2022 10:36 opublikował przepis:

Kakaowy chlebek bananowy z kremem daktylowym

Przejrzałe zbyt słodkie banany aby je zjeść i zawsze wykorzystuję je do wypieku chlebka bananowego. Tym razem dodałam do ciasta kakao. Posmarowałam gotowym kremem daktylowym, ale można zrobić go samemu dodając do namoczonych wcześniej daktyli rozpuszczoną gorzką czekoladę zmikowaną z daktylami na krem.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 10.11.2022 10:20 opublikował przepis:

Lemoniada na gorąco z sokiem rokitnika

Lemoniadę też można pić w chłodniejsze dni. Taką na gorąco. Ma mnóstwo smaku, aromatu i witamin. Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, świeza kurkuma i imbir oraz gałązka rozmarymu wzbogacają smak. Zamiast soku z rokitnika można dodać malinowy, z tym że sok z rokitnika nie zawira cukru. Nie trzeba dosładzać chyba, że ktoś chce to polecam miód lipowy.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 07.11.2022 15:32 opublikował przepis:

Babka ziemniaczna z surówką z jarmużu i jabłka

Jesienią bardzo lubię piec babkę ziemniaczaną. Pierwszy raz jadłam ją na obozie tenisowym. Podano ją nam na kolację. No i teraz piekę przynajmniej kilka razy w roku. Spójrzcie ile ma nazw regionalnych. Pod jaką nazwą wy ją znacie: blaszak, bugaj, pyrczok, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 29.10.2022 11:12 opublikował przepis:

Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą

Jesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety. Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 24.10.2022 13:46 skomentował:

Podpiekane ziemniaki z grzybami leśnymi i serem żótym

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 24.10.2022 13:46 skomentował:

Ostra zupa dyniowa z goframi wytrawnymi

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 23.10.2022 16:35 opublikował przepis:

Ostra zupa dyniowa z goframi wytrawnymi

3 x dynia w jednym daniu. Zupa krem z dynią, marchewką, selerem o smaku curry. Do tego gofry z puree z dynii z pestaki dyni. Budujemy odporność i rozgrzwamy się;)
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 20.10.2022 12:05 opublikował przepis:

Roladki z cukini z humusem i granatem

Wyporna przekąska na co dzień i od świeta. Można je zrolować tak jak ja z humusem, ale będzie pasowa każda pasta warzywna lub rybna. Z majej cukini wyszło 12 sztuk. Polecam.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 13.10.2022 14:16 opublikował przepis:

Zupa z kiszonej dyni

Zrobiłam kilka słoików kiszonej dyni hokkaido. Z jednego zrobiłam na próbę zupę. Kiszona dynia jest przepyszna. Polecam Wam ją ukisić a potem ugotować zupę. Zupę podałam ją z komosą ryżową.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 26.09.2022 14:07 opublikował przepis:

Owsianka z piekarnika z aromatycznymi śliwkami

Pyszne, pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej owsianki ze śliwkami, orzechami włoskimi.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 22.09.2022 09:56 opublikował przepis:

Pierogi z bryndzą z kminkiem

Nie ma nic lepszego niż micha gorących pierogów kiedy jest zimno popijanych żurem. Moje pierogi są z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 18.09.2022 15:01 opublikował przepis:

Zupa z pieczonej pietruszki i jabłka antonówki

Zupa z pieczonej pietruszki i antonówki z prażonymi orzechami włoskimi i olejem z orzecha włoskiego z cynamonem i mlekiem kokosowym. Dla tych którzy tak jak ja nie przepadają za mlekiem kokosowym mam dobrą wiadomość- jest niewyczuwalny w zupie. Ale jeśli tak ja źle sie czujcie po mleku kokosowym to polecam zrobić mleko słonecznikowe namaczając wcześniej w wodzie słonecznik chociaż na godzinę. Potem przelać wodą pestki i zmiksować ze świeżą wodą (400 ml). .

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 08.09.2022 10:17 opublikował przepis:

Zapiekanka z kaszą jaglaną, cukinią i fetą

Lubimy ciepłe dania z piekarnika, które mażna jeść na gorąco, na zimno czy po podgrzaniu na następny dzień. Moja propozycja to pełnowartościowe smaczne danie, które sprawdzi się na obiad czy kolację. Robi się ją szybko. Może nie wyglada ale za to smakuje;)
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 07.09.2022 16:16 opublikował przepis:

Koktajl z rokitnikiem i dziką różą

Koktajl -bomba witaminy C. Rokitnik własnie dojrzewa. Można zrobić sok samemu lub kupić gotowy wyciskany.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 07.09.2022 16:13 opublikował przepis:

Koktajl z rokitnikiem

Sok z rokitnika pysznie komponuje się z bananem, sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Moim zdaniem to najlepszy koktajl jaki piłam. Dodatek rokitnika tak bogatego w witaminę C wynosi ten koktajl na wyższy poziom:) Samego rokitnika nie jestem w satnie wypić ale jako dodatek do innych owoców jest genialny!
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 02.09.2022 15:06 opublikował przepis:

Migdałowe ciasto z morelami

Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, aromatyczne wręcz orzeźwiające. Można go upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 26.08.2022 15:09 opublikował przepis:

Powidła piernikowe

Powidła z dodatkiem przyprawy piernikowej
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 25.08.2022 14:41 opublikował przepis:

Węgierskie leczo z białych papryk

Nie łatwo było mi znaleźć białą paprykę ( starganach tylko zielona i czerwona), a prawdziwe węgierskie leczo zawiera białą paprykę, cebulę, paprykę wędzoną i słodką. Podaje się je do mięs, lub dodaje kiełbasę. Ja dodałam białą gotowaną fasolę Jaś. Polecam dla wegan. Leczo można zawekować i schować do spiżarni.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 27.07.2022 10:22 skomentował:

Zupa z pieczonych młodych marchewek

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 27.07.2022 10:22 skomentował:

Zupa z pieczonych młodych marchewek

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 26.07.2022 15:36 opublikował przepis:

Zupa z pieczonych młodych marchewek

Zupa z młodych marchewek i batata z aramatycznymi przyprawami: kminem, kolendrą, imbirem i cynamonem oraz chilli.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 18.07.2022 15:30 opublikował przepis:

Placuszki z kaszy jaglanej

Placuszki jaglane zero weste z kaszy jaglanej. Nic nie zapowiadało, że placuszki się dziś pojawią ponieważ miałam co do kaszy inny pomysł. Ale ugotowałam jej za dużo. Część poszła do lunchboxa, a reszta na placuszki. Moje są bez skrobi ziemniaczanej, dodałam do nich mąką owsianą, ponieważ smażone bez skrobi lubiły się przełamywać.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 14.07.2022 15:31 opublikował przepis:

Tatar z pomidorów z oliwkami i kaparami

Tatar z pomidorów. Do wykonania tatara polecam podłużne pomidory, są twarde i mięsiste. zawierają mniej wody niż inne odmiany. Wspaniały jako przekąska na lunch, na bruschettę lub do mięs.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 12.07.2022 17:00 skomentował:

Babeczki z czerwoną porzeczką

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 12.07.2022 16:52 opublikował przepis:

Surówka z merchewki, czerwonych porzeczek i moreli.

To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę. Teraz podaje przepis z czerwoną porzeczką, morelą i pysznym cytrynoym sosem.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 05.07.2022 12:30 skomentował:

Sałatka z kaszą kuskus i tofu

Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 04.07.2022 14:55 opublikował przepis:

Domowa galaretka z soku z czerwonej porzeczki

Domowe galaretki, kisiele czy budynie nie mają sobie równych. Tak jest też w przypadku galaretki czerwonej porzeczki prosto z krzaczka.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 01.07.2022 10:05 opublikował przepis:

Zupa na upał vichyssoise

Gdy znudzą Wam się już chłodniki, to jest taka zupa jak vichyssoise którą podaje się schłodzoną z lodówki. Jest pyszna. Mimo, że składniki to głównie ziemniak i por to zupa ta smakuje wybornie, jak z najlepszej restauracji. Oryginalnie przepis zawiera creme fraiche. Ja dodałam zamiast niej białe wytrawne wino. I moim zdaniem jest jeszcze bogatsza w smaku. Możecie zrobić ze śmietaną lub z winem. Sami zobaczcie co bardziej Wam leży:)
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 30.06.2022 12:05 opublikował przepis:

Sałatka pomidorowa z octem jabłkowym

Dziś życzę Wam takiej misy pysznych pomidorów, z czarnymi oliwkami, cebulą polanymi prawdziwą oliwą z oliwek z octem jabłkowym.
Użytkownik Od A do Z ugotujesz w dniu 29.06.2022 09:35 opublikował przepis:

Orzeźwiająca sałatka z ogórka, fety i oliwek

Prosta, pyszna sałatka na gorące dni. Jest orzeźwijąca, przyjemnie chrupie i co najważniejsze robi się ją w 5 minut.

To może cię zainteresować