Zupa na upał vichyssoise

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Gdy znudzą Wam się już chłodniki, to jest taka zupa jak vichyssoise którą podaje się schłodzoną z lodówki. Jest pyszna. Mimo, że składniki to głównie ziemniak i por to zupa ta smakuje wybornie, jak z najlepszej restauracji.
Oryginalnie przepis zawiera creme fraiche. Ja dodałam zamiast niej białe wytrawne wino. I moim zdaniem jest jeszcze bogatsza w smaku. Możecie zrobić ze śmietaną lub z winem. Sami zobaczcie co bardziej Wam leży:)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ziemniaki - 5 szt.

    por ( biała część) - 2 szt.

    masło - 2 łyżki

    creme fraiche lub śmietanka - 150 ml

    bulion w kostce - 1 szt.
    woda 1 litr

    wino białe ( opcjonalnie) - 1/2 szklanki

    liść laurowy - 1 szt.

    tymianek ( najlepiej świeży) do smaku

    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa na upał vichyssoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w dość cienkie plasterki. Do garnka dodajemy masło i lekko podsmażamy ziemniaki z porami. Po kilku minutach wlewamy ok. litra wody, dodajemy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania można wlać wino i odparować. Zupę miksujemy na krem. Dodajemy creme fraiche, tymianek i pieprz. Mieszamy. Zupę zimą jemy od razu latem schładzamy w lodówce i podajemy zimną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować