Zapiekanki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Podobne zapiekanki jadało się w latach 80-tych w pierwszych fast foodach. Były pyszne, gorące, prosto z pieca. Podabne zrobiłam ostatnio aby zagospodarować spore ilości pieczarek.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g mąki ( chlebowej pszennej lub orkiszowej)

    6 g drożdży suchych

    szklanka wody

    łyżeczka soli i cukru

    2 łyżki oleju

    Nadzienie:

    400 g pieczarek

    cebula

    2 łyżki oleju

    pieprz ziołowy 1/2-1 łyżeczka

    sól 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozpuszczamy drożdże. Zagniatamy ciasto z podanych składników ok. 8 minut. W razie potrzeby dolać wody lub podsypać mąką. Ciasto ma być luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1i 1/2 godz pod przykryciem.

    Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy olej i dusimy pieczarki z cebulą doprawione pieprzem ziołowym i solą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 małych kawałków lub 4 większe i formujemy kuleczki. Każdą rozwałkowujemy w podłużny kształt, a na wierzch kładziemy łyżką porcję pieczarek. Pieczemy w 190 stopniach C 20-25 minut. Jemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Cebula Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować