Babka ziemniaczna z surówką z jarmużu i jabłka

4.5 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Jesienią bardzo lubię piec babkę ziemniaczaną. Pierwszy raz jadłam ją na obozie tenisowym. Podano ją nam na kolację. No i teraz piekę przynajmniej kilka razy w roku. Spójrzcie ile ma nazw regionalnych. Pod jaką nazwą wy ją znacie: blaszak, bugaj, pyrczok, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    jajo
    2 łyżki mąki orkiszowej
    cebula
    2 kawałki kiełbasy ( u nas z indyka)
    boczek w kostkach
    olej
    sól i pieprz do smaku

    Surówka:

    2 liście jarmużu
    1/2 szt. jabłka
    2 łyżeczki octu jabłkowego
    sól i pieprz do smaku
    olej lniany 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczna z surówką z jarmużu i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ( u mnie katania ale mogą być też irysy) obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Przełóż ziemniaki na sito podstaw miskę na dnie zostanie krochmal. Wylej wodę z ociekających ziemniaków przełóż odsączone ziemniaki. Na patelni usmaż cebulkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Następnie zawartość patelni dodaj do startych ziemniaków, wbij jajo i dodaj mąkę. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 45 minut w 180 stopni C.
    Jarmuż umyj porwij na drobno i przelej wrzątkiem. Jabłko pokrój na zapałki. Z oleju lnianego i octu zrób sos i polej nim jarmuż, do daj jabłko i dopraw solą i pieprzem.
    Można też podawać z gęstym jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować