Kopytka pełnoziarniste z palonym masłem

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Przepyszne, mieciutkie kopytka z palonym masłem. Dodałam do nich otręby orkiszowe, ale można też dodać mąkę pełnozianistą. To zdrowsza wersja kopytek.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500 gram ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

    jajko

    2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub orkiszowe otręby

    2-3 pełne łyżki mąki orkiszowej + do podsypywania

    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Kopytka pełnoziarniste z palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kopytka zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki a z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy od góry i tniemy na małe kopytka. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy na talerze.

    Polewamy palonym masłem.

    Palone masło:

    masło 82% tłuszczu ( niesolone)

    Masło pokroić w kostkę i umieścić w rondelku w na średnim ogniu roztopić. Na maśle pojawi się piana, której nie wyrzucamy. Termometrem pilnujemy temperaturę aby nie przekroczyła 150 st. C. Mieszamy od czasu do czasu. Po chwili gotowania białka i cukry zawarte w pianie zaczną brązowieć i opadać na dno rondla. Zdejmujemy masło z ognia i przelewamy do innego garnka aby zatrzymać proces gotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Otręby Mąka pełnoziarnista Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować