Migdałowe ciasto z morelami

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, aromatyczne wręcz orzeźwiające. Można go upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 220 g mielonych migdałów ( mogą być blanszowane lub w skórkach- w skórkach szczególnie polecam do ciasta ze śliwkami)

    100 g miękkiego masła lub stałego oleju kokosowego

    4 jaja

    125 g cukru trzcinowego ( może być ksylitol/ erytrytol)

    1 torebka cukru waniliowego

    skórka z jednej cytryny ekologicznej

    2 łyżki soku z cytryny

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Owoce: morele, śliwki

    płatki migdałowe na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Do kawy

Migdałowe ciasto z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto migdałowe 1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

    Jaja oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier i skórkę i utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać 5 minut. Następnie dodać mąkę z migdałów, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do masy partiami.

    Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować