Smażone rumiane krążki polenty z pieczarkami

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zjawiskowe i pyszne smażone krążki z pieczarkami, parmezanem i natką. Takie na raz. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka polenty ( drobna kaszka kukurydziana)

    2 szklanki wody ( lub napoju roślinnego np. sojowego)

    sól i pieprz do smaku

    szczypta gałki muszkatołowej

    garść drobno startego parmezanu

    małe pieczarki 1 opakowanie (bio)

    trochę oleju do smażenia

    1-2 łyżki sosu sojowego

    1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

    1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej

    2 łyżki zimnej wody

    natka i parmezan do posypania na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smażone rumiane krążki polenty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę i już zacząć cały czas mieszać energicznie trzepaczką. Zmniejszyć ogień dodać garść parmezanu i jeszcze energicznie mieszać (gotujemy na małym ogniu gdyż kasza bardzo "chlapie" i może poparzyć). Ugotowaną kaszę wylać do kwadratowej lub prostokątne formy wyrównując wierzch. Odstawić do wystygnięcia.



    Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei sie do obsmażonego krążka polenty.

    Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano na patelni z niewielką ilością oleju. Wykładać na półmisek a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Pieczarki Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować