Owsianka z piekarnika z aromatycznymi śliwkami

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Pyszne, pożywne a przede wszystkim zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej owsianki ze śliwkami, orzechami włoskimi.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (jumbo bezglutenowych) lub górskich

    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    śliwki węgierki ( ok.300 g)

    1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

    1 łyżeczka cynamonu

    1/2 łyżeczka kardamonu mielonego

    1-2 roztarte goździki

    2 łyżki syropu klonowego

    miód
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Owsianka

Owsianka z piekarnika z aromatycznymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 10 minut. Obrane śliwki poprzecinać na cztery części, przełożyć do większej miski, dodać przyprawy i orzechy, wymieszać. Dodać płatki i proszek do pieczenia i wymieszać. Formę do zapiekania posmarować olejem przełożyć masę, wyrównać od góry łyżką. Na wierzch położyć kilka kawałków śliwek. Zapiekać 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Na talerzu polać jeszcze ulubionym miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Otęby owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować