Ciasto drożdżowe z kolorowymi winogronami

5 (3 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób

Ciasto drożdżowe foccacia rodem z Włoch z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Moje ciasto zawiera ziemniaki. Nam smakuje z mniejszą ilością cukru ale jeśli lubicie słodsze ciasta to dajcie więcej np. 100 g. Winogron można dać więcej. Ja hciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej

    270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu)

    15 g świeżych drożdży

    150-180 ml ciepłej wody

    3 łyżki oliwy z oliwek

    1,5 łyżeczka cukru

    1 łyżeczki soli

    rozmaryn

    kilka sztuk winogron
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z kolorowymi winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. Na formę wyłożoną papierem posmarowanym tłuszczem przełóż ciasto i palcami rąk posmarowanymi oliwą rozciagnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować