Pierogi z bryndzą z kminkiem

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Nie ma nic lepszego niż micha gorących pierogów kiedy jest zimno popijanych żurem.
Moje pierogi są z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki letniej wody
    2 łyżki oleju
    + mąka do podsypywania

    Farsz:
    8 średniej wielkości ziemniaków
    1/2 łyżeczki kminku
    1/2 łyżeczki majeranku
    cebula
    olej
    sól i dużo pieprzu do smaku
    2-3 kostki sera bryndza ( po 80 g - w zależności od upodobania dajcie 2 lub dodajcie jeszcze jedną kostkę )
    oraz
    cebula
    olej do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z bryndzą z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać i ugotować ziemniaki z 1 łyżeczką soli. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
    Cebulkę zeszklić na oleju.
    Bryndzę rozdrobnić dodać do ziemniaków wraz z cebulką, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Wymieszać.

    Zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić na 30 minut przykryte folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto najlepiej zagniatać kiedy gotują się ziemniaki.
    Rozwałkować ciasto i wycinać kółka lub kwadraty. Na środku ułożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu ok. 1 minuty. Podawać z cebulką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Ziemniaki Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować