Surówka z merchewki, czerwonych porzeczek i moreli.

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

To prawdopodobnie najlepsza surówka z marchewki jaką zrobiłam. Można do niej dodać morele, brzoskwinie, mango, rodzynki czy kiszoną cytrynę. Teraz podaje przepis z czerwoną porzeczką, morelą i pysznym cytrynoym sosem.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • marchw surowa starta - 4 szklanki
    czerwona porzeczka - 1/2 szklanki
    świeża mięta kilka listków
    morele 2 sztuki lub brzoskwinia, nekratynka
    czerwona porzeczka lub biała - 1/2 szklanki
    świeża mięta kilka listków
    sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty
    cytryna - 1 szt.
    oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
    miód - 1-2 łyżeczka
    cynamon mielony - 1 szczypta
    kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta
    kmin rzymski - 1 szczypta
    sumak ( opjonalnie ) - 2 szczypty
    cytryna - 1 szt.
    oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
    miód - 1-2 łyżeczka
    cynamon mielony - 1 szczypta
    kolendra w ziarnach młotkowana - 1 szczypta
    kmin rzymski - 1 szczypta
    sól -1/3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z merchewki, czerwonych porzeczek i moreli. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną marchew ścieramy na dużych oczkach. Morele ( mogą też być suszone) kroimy w kostkę. Do utartej marchewki dodajemy morele, porzeczkę i miętę oraz pozostałe przyprawy. Przygotowujemy sos mieszając oliwę, sok z połówki cytryny, miód oraz 1/3 łyżczki soli. Polewamy i mieszamy.

Porady

Jeśli lubicie cebulę dodajcie drobo pokrojoną czerwoną w kosteczkę. Świetnym dodatkiem będą też kiszone cytryny. Zimą zamiast porzeczki można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Porzeczki Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować