Zupa grzybowo kalafiorowa

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kremowa zupa grzybowo kalafiorowa z korzeniem pietruszki z grzankami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 suszone grzyby ( najlepiej krojone prawdziwki)
    kafior mały
    300 g pieczarrek
    korzeń pietruszki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    mleczko kokosowe 100 ml
    1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego
    2 łyżki miso
    sól, pieprz do smaku
    orzechy włoskie
    2 łyżki oliwy
    ziele angielskie kilka ziarenek
    gałka muszkatołowa
    grzanki
    oliwa do polania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowo kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby ( najlepiej użyć takich pokrojonych w plasterki) namoczyć w szklance wrzątku. Obrać pietruszkę i oczyścić pieczarki, kalafiora pokroić na różyczki, cebulkę w dość grubą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa wraz z pieczarkami, następnie wlać wodę do zakrycia warzyw i grzybów. Dodać namoczone grzyby ( można wlać wodę z moczenia grzybów) oraz kostkę bulionową grzybową. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut. Na koniec dodać pastę miso i wlać mleczko kokosowe, zagotować i zmiksować. Podawać z grzankami, posikanymi orzechami włoskimi a wierzch polać dobrą oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Pieczarki Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować