Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Jesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety. Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej

    2 szklanki wrzącej wody

    3/4 szklanki zielonej soczewicy

    1/2 kostki bulionowej warzywnej (np. domowej roboty)

    marchewka

    1/2 zielonej papryczki chili (opcjonalnie)

    2 cm świeżego imbiru

    mała pietruszka

    1/4 selera

    cukinia

    garść posiekanego drobno jarmużu

    cebula

    2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka kurkumy i mielonego kminu rzymskiego

    sól i pieprz

    2 łyżki mielonego siemienia

    1 łyżka łusek babki jajowatej lub psylium

    2 łyżki oliwy

    kilka plastrów pomidora ( u mnie żółty podłużny)

    Dodatki: chrzan, roszponka, rukola , kiełki brokuła
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę umieść na sicie i wypłucz. Przełóż do garnka wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ok.12 minut na małym ogniu. Wystudź. W wodzie ugotuj soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź i zmiksuj blenderem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Zacznij od cukini. Startą cukinię posyp lekko solą i odstaw. Po kilku minutach wyciśnij z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj warzywa i lekko uduś z przyprawami: kminem, kurkumą, imbirem, czosnkiem i posiekaną drobno papryczką chili. Dodaj do nich kaszę jaglaną, przyprawy, psylium i siemię. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do formy i wyrównaj wierzch i połóż plasterki pomidorów. Piecz w piekarniku 45-50 minut w 180 stopniach C. Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Jarmuż Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować