Jesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety. Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1/2 kostki bulionowej warzywnej (np. domowej roboty)
Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę umieść na sicie i wypłucz. Przełóż do garnka wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ok.12 minut na małym ogniu. Wystudź. W wodzie ugotuj soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź i zmiksuj blenderem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Zacznij od cukini. Startą cukinię posyp lekko solą i odstaw. Po kilku minutach wyciśnij z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj warzywa i lekko uduś z przyprawami: kminem, kurkumą, imbirem, czosnkiem i posiekaną drobno papryczką chili. Dodaj do nich kaszę jaglaną, przyprawy, psylium i siemię. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do formy i wyrównaj wierzch i połóż plasterki pomidorów. Piecz w piekarniku 45-50 minut w 180 stopniach C. Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.
Komentarze