Zrobiłam kilka słoików kiszonej dyni hokkaido. Z jednego zrobiłam na próbę zupę. Kiszona dynia jest przepyszna. Polecam Wam ją ukisić a potem ugotować zupę. Zupę podałam ją z komosą ryżową.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
kiszona dynia 1 słoik
kalafioir 1/2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
kurkuma ( dałam świeżą ok.5 cm)
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
świeży imbir 2 cm
olej 2 łyżki
bulion warzywny lub woda
sól do smaku
chili do smaku
Zupa z kiszonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać i pociąć na małe kawałki. Rozgrzać olej i smażyć warzywa i przyprawy ok. 5 minut. Zalać bubionem lub wodą ok. 2 cm ponad warzywa. Gotować ok. 10 minut. Potem dodać kiszoną dynię i gotować jeszcze 5 minut. Załość zmiksować. POdawać z komosą ryżową lub ryżem.
Komentarze