Węgierskie leczo z białych papryk

4.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Nie łatwo było mi znaleźć białą paprykę ( starganach tylko zielona i czerwona), a prawdziwe węgierskie leczo zawiera białą paprykę, cebulę, paprykę wędzoną i słodką. Podaje się je do mięs, lub dodaje kiełbasę. Ja dodałam białą gotowaną fasolę Jaś. Polecam dla wegan. Leczo można zawekować i schować do spiżarni.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 6-8 białych papryk

    2 duże cebule

    3 pomidory paprykowe ( mogą być podłużne) ale paprykowe mają praktycznie sam miąższ

    1 łyżeczka wędzonej papryki

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    sól do smaku ( dałam 2 płaskie łyżeczek)

    pieprz cayenne do smaku

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Węgierskie leczo z białych papryk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć przekroić na ćwiartki a ćwiartki w paseczki. Cebule pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać patelnię wlać olej i zeszklić cebulkę do granicy aż prawie zacznie sie rumienić- karmelizować. Następnie dodać papryki w proszku i pocięte papryki. Mieszać i dusić, posolić do smaku. Kiedy papryka lekko zmięknie dodać posiekane pomidory wcześniej obrane ze skórki. Dusić 30 minut. Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze kilka minut. Gorące zamykać w wyparzonych słoikach i pasteryzować ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Cebula Pomidory truskawkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować